Túraélmény videónapló

A medve szöktetője - Vasbánya

2018 okt 15

A medve szöktetője, vagy ugratója (románul Saritoarea Ursului) fantázianevű vasalt mászóutat 2018 májusában adták át Vasbányán, a Középöv vagy Középső Spirál (románul Spirala Medie) via ferrátával együtt. Mindkettő a Muierilor-barlangot rejtő sziklafal G zónájából indul.

A sziklafal aljában elhelyezett tábla szerint, a kivitelező értékelése alapján, a Medve szöktetője C nehézségű. Bár ez átlagban véve helyes, árnyalnám egy picit. A via ferráta a sziklafal aljában egy B nehézségű, könnyű szakasszal indul. Egy kőgörgetegen történő átkelés után elérkezünk a fent említett két útvonal találkozási pontjához.

Itt található az útvonal legnehezebb része, vagyis kulcspontja. Egy kb. 5 m magas sziklatömb függőleges oldalát kell kimászni, ahol egy kb. 8 m hosszú vassodrony segít, biztosít. Ezt a részt én nagyon nehéznek, tehát D nehézségűnek találtam. Nincs lépcsőfok, sem fogódzkodó - valószínűleg erről a helyről kapta a nevét az útvonal.

A kulcspont után, a sziklarepedésben, egy újabb könnyű, B nehézségű szakaszon juthatunk ki a csúcsra. Itt a megunhatatlan nepáli függőhíd nyújt lehetőséget szórakozásra, a hasadékba szorított farönk pihenésre. Visszavonulás az erdőben, jelzetlen ösvényen lehetséges. Én a Nagy Hasadékban ereszkedtem le, a Muierilor-barlang bejárata alatti parkolóhoz.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.