Túraélmény videónapló

A vidra vizelete-vízesés - Alsóvidra

2018 okt 29

Nemesi falu Alsóvidra községhez tartozik, Fehér megye északnyugati szélén, a Mócvidék közepén található. Jellegzetes, mócok által lakott település, néhány kis, a hegyoldalon szétszórt házból áll. Két természeti nevezetessége van, a Csigadomb és a Pisoaia-vízesés.

A Csigadomb őslénytani természetvédelmi terület, az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű lelőhelye, közvetlenül a falut átszelő műút felett található. Az elméletileg könnyen morzsolódó homokkőben rengeteg kövület van itt. Állítólag a méretes Acteonella Gigantea csigák maradványai könnyen kimozdíthatóak a helyükről, nekem ez erővel sem sikerült.

Az igazi látnivaló viszont a Pisoaia Vidrii elnevezésű vízesés. Románul nevezik még Pisoaia-vízesésnek is. Magyarul az Alsóvidrai-, illetve a Nemesi-vízesés elnevezések is használatosak. A román név magyarul, szabadfordításban, a poénosan hangzó A vidra vizelete-vízesés lenne.

A vízesés 2,5 hektár területű környéke tájvédelmi természetvédelmi terület, gyakorlatilag egy paleozoikum kori kristályos mészkő sziklaküszöb. A zuhatag kb. 18 m magas és 25 m szélességben terül szét. Az idő során lerakodott, travertin mészkő-képződmények látványos formavilágot hoztak létre.

Nekem október végén sikerült ide eljutni, a kora reggeli órákban, egy hajnali eső után. A pára még nem szállt fel, a nap még nem sütötte a zuhatagot, a fenyőfák roskadoztak az esőcseppektől. De így is különleges volt a vízesés látványa. Állítólag nyáron a legpompásabb, de télen is szép lehet, jégbefagyva.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.