Túraélmény videónapló

A Víznyelő Kék Foltjai és az Örvény-vízesés

2018 okt 29

Amennyiben a Szolcsvai búvópatak sziklakapujának közeléből kikapaszkodunk a kék kereszttel jelzett ösvényen, az erdőből kiérve, egy tetőre jutunk ki. Innen ráláthatunk arra a hatalmas víznyelőre, amelyben három patak vize is eltűnik, hogy a föld alatt, búvópatakként folytassák tovább az útjukat.

Ezek a Poienii- v. Tisztás-patak, a Ponor- v. Víznyelő-patak, és a Seaca- v. Száraz-patak. A hely neve románul Vanatarile Ponorului, ami magyarul azt jelenti, hogy A víznyelő kék foltjai. A Tisztás-patak mielőtt eltűnne a föld alatt, egy látványos zuhatagot képez, a 25 m magas Dalbina- v. Örvény-vízesést.

A Ponor- és a Seaca-patak 200 méterrel a víznyelő előtt egyesül. A víz itt a Víznyelő kék foltjai szorosában folyik, majd a Dalbina- v. Örvény-barlangban tűnik el. A "dalbina" szó a román "valtoare" v. "volbura" népies változata.

Több alkalommal is jártam már itt, de ilyen szerencsém még nem volt. A kék foltokkal színezett víznyelőhöz érkezve, egy csodálatos látványban volt részem. A zuhatag vize, mely zöld és sárga mohával borított sziklafalon folyik, a szivárvány színeit tükrözte vissza. Rövid ideig tartott a ritka látvány, de sikerült megörökíteni.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.