Túraélmény videónapló

Astragalus via ferráta télen - Glod-kő - Munticsel

2017 jan 04

A Súgó-szoros hivatalos webhelyén megjelent az információ az Astragalus via ferrátának keresztelt új vasalt mászóútról. A Munticsel - Súgó-szoros természetvédelmi, Natura 2000-es terület a Hargita megyével szomszédos Neamt megyében található. Érdekes, hogy míg a Súgó-patak által kialakított szoros még a Békás-szoros - Nagyhagymás Nemzeti Parkhoz tartozik, a Munticsel sziklagerinc már nem. Ez utóbbin, a Glod-kő nyugati sziklafalán alakították ki az új vasalt mászóutat.

A vasalt út valószínűleg az astragalus gyógynövényről kapta a nevét. A weben található egyik leírás szerint ez a kreatívitás növénye. Állítólag a határtalan lehetőségeket jelképezi. Hogy az ember képes bárminek a megtételére, amit elképzel vagy elhatároz. Ilyen értelemben, talán nem is annyira rossz az elnevezés.

Bár az új helyszínen 5 bejárási lehetőséget sorolnak fel, gyakorlatilag két elkülöníthető útvonal van. Az Első fal, és a Második fal. Az úgynevezett ötös, a visszavonuló ösvény, bár biztosítva van. A négyes az első fal egyik részének bejárása oda-vissza, kezdők számára. Menekülési lehetőség is lehet azok számára, akik a Főútvonalon, az Első fal után nem akarják, vagy tudják folytatni az utat a Második falon. A másik három a már említett két fal valamilyen bejárási változata.

Az öt bejárási lehetőség: 1. Főútvonal (C/D, 450 m, 300 m) 2. Első fal (C/D, 250 m, 100 m) 3. Második fal (C/D, 325 m, 250 m) 4. Kezdők útvonala (B, 2 x 125 m oda-vissza, 80 m) 5. Közvetlenül a Nagy-toronyra (B/C, 2 x 250 m oda-vissza, 180 m, biztosított visszavonuló ösvény). A nehézség értékelése szubjektív, lásd a hivatalos értékeléseket (könnyű, közepes, nehéz). A Nagy-torony 1000 m magasan van, a tengerszint felett.

A vasalt mászóút díjköteles, gyerekeknek és felnőtteknek is 10 ront belépőt kell fizetni. A mászás előtt regisztrálni kell az Ecolog menedékházban, a terület kezelőjénél. A vasalt mászóút alatt sziklamászó útvonalak is vannak. Amennyiben sziklamászók is másznak a falon, ne induljatok neki a vasalt útnak. 8 év alatti gyerekeknek tilos. A gyerekeket kötelezően felnőtteknek kell kisérni. A helyszínen, az Ecolog menedékházban felszerelést is lehet bérelni. Sisak 5 ron, beülő 5 ron, via ferráta szett 10 ron.

Az idén, az év elején, gyergyószentmiklósi barlangászok társaságában volt alkalmam kipróbálni az új vasalt utat. A most (májusban) közölt információk szerint télen az útvonal bejárása tilos lesz.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.