Túraélmény videónapló

Belogradchik erődítmény és sziklavilág

2017 szept 17

Belogradchik Bulgária északnyugati részén, Vidin tartományban található, a Balkán-hegység lábánál, közel a szerb határhoz. Nevének jelentése a "kis fehér város". Bár számos egyéb látnivalója is van, a legfontosabb nevezetessége a hasonló nevet viselő erődítmény, illetve az azt körülvevő, egyedi sziklaképződményekből álló sziklavilág.

A Belogradchik sziklák 50 km2-es területen helyezkednek el. A homokkőből és konglomerátumból kialakult sziklaképződmények öt csoportot alkotnak. Különleges alakjuk miatt több szikla nevet is kapott. Ilyen például Ádám és Éva, A gombák, Az iskoláslány, A medve, A dervis, A pásztorfiú, Az oroszlán, A teve, A madonna, A lovas, vagy A szerzetesek.

A Belogradchik vár, török eredetű nevén Kaleto, a már említett sziklavilág közepén helyezkedik el. Bulgária egyik legjobb állapotban megmaradt erődítménye. A falak az alapoknál 2 m vastagok, néhol 12 m magasak. Három, egymással kapukkal összekapcsolt részre osztható. Ezek a 18. századi török vár, a fellegvár, és a közöttük levő tér.

Érdekes a vár legendája is. Történt ugyanis, hogy megbetegedett a török pasa felesége. Megígérte, hogy bármilyen kívánságát teljesíti annak, aki lehozza az elérhetetlen szikla tetejéről az ott termő gyógyfüvet. Végül egy, a feleségbe szerelmes pásztorfiú hozta le a csodatévő füvet. Jutalmul a pasa feleségét kérte. A várúr teljesítette a kérését, de holtan adta át neki, miután késével leszúrta a feleségét.

Én szeptember második felében érkeztem a helyszínre, kezdetben gyönyörű őszi napsütés fogadott. A várba érve viszont pillanatok alatt megváltozott a helyzet. Fellegek gyülekeztek az erődítmény felett, csúnyán beborult. A vár tetején már erős szél fogadott, épp hogy sikerült mindent megnézni. Ezért a borús idő miatt csak ilyenre sikeredett a filmecske színvilága.

Hazafelé, a rádióból értesültem, hogy a térségben, pontosabban a Vajdaságban és a Bánságban pusztító erejű vihar tombol. Letépett háztetők, lehullott épületgerendák, megrongált személygépkocsik, halálos áldozatok és sebesültek. A vihar kelet-északkelet felé vonult, pont amerre én is haladtam. Végül sikerült többnyire a vihar szélén maradni, majd szerencsésen hazaérni.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.