Túraélmény videónapló

Boli-barlang - Banica

2015 szept 13

"Soha ne félj az árnyékoktól, ezek csak a közelben levő fényt jelzik."

A Boli-barlang Petrozsénytól 6 km-re, északra található, azon az úton, mely Hátszeg vidékét a Zsil völgyével köti össze. Itt halad át a Hunyad megye két részét összekötő vasútvonal, mely 66 kanyarral és 8 alagúttal rendelkezik. A barlang elnevezése valószínűleg a Bolia nemes család, a barlang körüli terület egykori tulajdonosának nevéből származik. Egy másik forrás szerint a nevét egy ott meghúzódó, környékbeli rablóról kapta.

A fő barlangjárat kiterjedése kb. 460 m, a bejárati portál 10 m magas és az alapjánál 20 m széles. A 60-as években a barlangon keresztülfolyó földalatti patak felett hidakat építettek, jelenleg ki van építve a turisták számára. A barlang kijárati nyílása a vasútvonalnál van, a patak vízállása épp alacsony volt, így mezítláb eljuthattam ide is, egy pár kép kedvéért.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.