Túraélmény videónapló

Buzludzha - Kazanluk

2017 aug 20

Buzludzha egy történelmi jelentőségű hegy, a Közép-Balkán-hegységben, Bulgáriában. A tetején, 1432 m tengerszint feletti magasságban, egy elhagyott műemlék található. 1868-ban itt csaptak össze a bolgárok és a törökök. 1891-ben itt indult a bulgáriai szocialista mozgalom. Ennek emlékére fogtak hozzá 1974-ben, a brutalista stílusú műemlék építéséhez.

Az 1989-es rendszerváltás után az épületet nyitva és sorsára hagyták, így a vandalizmusnak esett áldozatul. A főbejáratot bezárták, az épület a nagyközönség számára zárva van. Belsejében tönkretették vagy eltávolították a műalkotásokat, már csak a betonszerkezet dacol az idő fogával. Tetőborításának nagy része beomlott vagy beszakadt, bent tartózkodni életveszélyes.

2018-ban, március közepén, a Buzludzha műemlék felkerült a hét európai legveszélyeztetettebb örökség, Europa Nostra által készített listára. Többek között szerepel ebben a felsorolásban a konstancai Kaszinó épülete is, melynek megrozsdásodott a fémszerkezete, és a legtöbb ablakát kitörte a szél.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.