Túraélmény videónapló

Cheii-szoros - Buila-Vanturarita

2018 máj 01

A Cheii-szoros (Cheile Cheii) a Buila-Vanturarita Nemzeti Parkban, a Kapacina-hegységben található. Az egyik legszebb és legvadregényesebb sziklaszoros Romániában. A legenda szerint ez a folyó az égbe vezet és a belépéshez szükséges kulcsot jelképezi (a kulcs románul cheie).

A Kapacina-hegységhez tartoznak Valcea megye legszebb hegyei. Románia Sziklás-hegységének is nevezik. Azon az úton, amely a hegység szívébe vezet, a Cheia folyó másfél km hosszan vágta át a hegyet. A víz számtalan zuhatagot és vízesést képez, egyik szikláról ugrik a másikra.

Állítólag Romániában itt vannak a legmagasabb, teljesen függőleges sziklafalak, melyek helyenként 400 métert is elérnek. A hely a sziklamászók paradicsoma. A túrázók pedig a Kecskék párkányán juthatnak el a szoros egyik végéből a másikba. Szédítő magasságokban, sziklák alatt és felett.

Mi május elseje alkalmával érkeztünk ide (én már második alkalommal), egy többnapos, majálisra szervezett kirándulás záróakkordjaként. Alulról felfelé jártuk be a sziklaszorost, a végén a Cheia-menedékházhoz érkezve.

Ezen a napon a számunkra elérhető, egyik legszebb helyen voltunk, a legjobb időben. Köszönöm a túratársaimnak, hogy együtt kirándultunk. Egy felejthetetlen élmény volt!

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.