Túraélmény videónapló

Chudni Mostove - Zabardo

2017 aug 20

A Csodálatos hidak (Chudni Mostove, Wonderful Bridges, Marvelous Bridges) természetes kőhidak. A Rodope-hegységben, Bulgária Smolyan tartományában találhatók, a Erkyupriya-folyó völgyében, 1450 m tengerszint feletti magasságban. Asztfaltúton is megközelíthetőek, a legközelebbi város Chepelare, 30 km-re van. A legközelebbi, 8 km-re levő falu, Zabardo.

A nagyobbik kőhíd 96 m hosszú és 15 m széles. Három boltívből áll, ezek közül a legnagyobbik 43 m magas és 48 m széles, a boltív vastagsága 15-35 m. A víz a közepes méretű boltív alatt folyik át. A kisebbik kőhíd kb. 150 méterrel lejjebb található, 70 m hosszú, 30 m a belső ívének legmagasabb pontja. Van egy harmadik, járhatatlan, kis sziklaképződmény is. Itt a víz egy víznyelőben tűnik el, hogy majd pár km után újra megjelenjen a felszínen.

A kőhidakat az Erkyupriya-folyó eroziós munkája alakította ki. Az egykori, vízalatti barlang mennyezete, valószínűleg egy földrengés miatt beomlott. A törmeléket elhordta a víz, mára pedig két, híd formájú sziklaalakzat maradt. Mindkét kőhíd teteje biztonságosan járható. A nagyobbik kőhíd középső boltíve alatt száraz lábbal is át lehet sétálni. Máshol már csak köveken ugrálva, fatörzseken egyensúlyozva.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.