Túraélmény videónapló

Devetashka cave - Devetaki

2017 jún 05

A Devetashka-barlang Bulgáriában, Devetaki falu mellett található. A 30 x 35 m-es bejárati portál után egy 110 m széles, 359 m hosszú, hatalmas, nyitott terem következik, állítólag Dél-Kelet-Európa legnagyobb barlangi terme, melyet hét, a mennyezeten található ablak világít meg. Padlója, különösen tavasszal és nyáron, zöld növényzettel van borítva.

Tizenegy földalatti tavacska és egy kis patak található benne. Ez utóbbi az Osam nevű, kinti folyóba ömlik. Az egyik legnagyobb bolgár barlang, hossza 2,5 km, magassága 60 m, teljes felülete 20.400 m2. Viszont csak egy kis része nyitott az átlagturisták számára. Időszámításunk előtt 70.000 évvel már lakott volt. Egykor élelmiszerraktárnak és menedékhelynek használták. Az 50-es években a bolgár hadsereg üzemanyagraktára volt.

Több mint 35.000, 15 különböző fajhoz tartozó denevér otthona. A denevérek számára az egyik a három legfontosabb európai telelőhely közül. A párzási időszakban, júniusban és júliusban a barlang zárva van. Úgy néz ki, szerencsénk volt, hogy június 5-én még megnézhettük a látogatható részt.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.