Túraélmény videónapló

Doabra kövei - Brezoi

2017 szept 18

A Nagyszeben és Ramnicu Valcea közötti főútról, az Olt völgyéből ágazik nyugat felé a DN7A jelzésű műút, Voineasa, illetve a Vidra-tó irányába. Az első település egy kis város, Brezoi, mely a Lotru- és az Olt-folyók összefolyásánál helyezkedik el. A városkától északra egy különleges formavilágú, sziklás terepet találunk.

Brezoi városból indul az a piros kereszttel jelzett tanösvény, amely kb. 4 óra gyaloglás után Calinesti faluba ér. Az útvonal látnivalói a Curcudán-csúcs (Turtudanul), a Doabra kövei (Melcii Doabrei, Pietrele Doabrei), a Becel kövei (Pietrele Betelului), a Szulica-tisztás (Poiana Sulita), valamint a Sárkányok kövei (Pietrele Zmeilor).

Ezek közül talán a legismertebbek a Doabra kövei. Konglomerátumban, kavicskőben képződött, az országban viszonylag egyedi domborzati formák. Románul Doabra csigáinak is nevezik őket, hiszen a szél és víz hatása által legömbölyített sziklák csigaházakhoz, teknősbékák páncéljához hasonlítanak.

Mivel első alkalommal járok itt, és a látványos sziklák egy viszonylag nagy területen helyezkednek el, talán nem sikerült a leglátványosabb szögből megnézni őket. Érdemes lenne visszatérni, és a teljes túraösvényt bejárni. A túratársam ez alkalommal egy kóbor kutya volt. Némi táplálék reményében végigkísért az utamon.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.