Túraélmény videónapló

Dyavolski Most - Ardino

2017 aug 18

Az Ördög hídja (Dyavolski Most, Devil's Bridge, törökül Sheytan Kyupriya) az Arda-folyó szurdokában található, nem messze Ardino várostól északra, Bulgáriában. A XVI. század elején, 1515 és 1518 között építette egy Dimitar nevű építész, egy korábbi római híd maradványaira. A Rodope-hegység meredek oldalában található, az Égei-tengert Észak-Trákiával összekötő régi úton.

Ma áthalad rajta a Szultán útjának nevezett, Isztambult Béccsel összekötő, nemzetközi túraútvonal. A Rodope-hegység legismertebb és legnagyobb ívhídja 56 m hosszú és 3,5 m széles. A középső íve 11,5 m magas. Tetejének két oldalán egy-egy alacsony kőkorlát található. A vízszint figyelését beltéri, félkör alakú ívek segítik. 1984-ben kulturális emlékmű lett.

A helyiek sötétedés után nem szívesen lépnek rá a hídra. Az egyik legenda szerint a főépítész felesége a híd építésekor hunyt el, ezért a lelkét bezárták a híd szerkezetébe. A másik történet szerint maga az Ördög is segített az építéskor, és még a lábnyomát is rajta hagyta valemelyik kövön. Legenda ide-oda, sötétedéskor nyugtalanító érzések vehetnek itt birtokukba. Egyébként a hely kitűnő fotótéma.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.