Túraélmény videónapló

Egyeskő - Hagymás-hegység

2018 jún 01

2003. június 1.-én, egy kis baráti társasággal Balánbányáról indulva, a Szép-patak völgyén mentünk ki az Egyeskőhöz. Az akkori kirándulótársaim lemaradtak, majd új emberek jöttek. Én pedig majdnem heti rendszerességgel kezdtem túrákat, kirándulásokat szervezni. Erdélyben és távolabb, néhány éve pedig külföldön is. Baráti alapon, ingyen. Azóta sok emberrel kirándultam, túráztam, barlangásztam együtt. Így számomra ez a tevékenység emberi és baráti kapcsolatok forrása lett.

Az elmúlt években megismertem a csodálatos földalatti világot, felmásztam minden olyan hegyre, ami csak az utamba került, és rengeteg olyan rejtett helyre eljutottam, ahol csak nagyon kevesen jártak. Mára pedig életformám lett. Azonosítani, felfedezni, bejárni, megismerni és ismertetni, rejtett természeti értékeket és helyeket. A túráim során dokumentum jellegű természetfotókat készítettem, újabban pedig filmes próbálkozásaim vannak.

A mai nap, pontosan 15 év után, egy jubileumi túrára került sor. Természetesen a célpont ugyanaz volt, mint annak idején. Bár szerettem volna, ha az akkori kirándulótársaim is velem tartanak, ez nem valósult meg. Az utóbbi években egyre növekvő mértékű érdektelenséget tapasztaltam az általam szervezett túrák iránt. Ezért úgy döntöttem visszavonulok, és nem szervezek több túrát, kirándulást barátok és ismerősök számára.

Ma egyedül mentem ki az Egyeskőhöz, a klasszikus útvonalnak számító Kovács-patak völgyéből indulva. Az ösvényen most is virágzik a papírzsebkendő, ebből a szempontból semmi nem változott meg. Bár péntek van és hivatalos munkaszüneti nap, aznap egyetlen bakancsos, hátizsákos túrázóval sem találkoztam. Viszont több kisgyerekes családdal, és sportcipős, rövidnadrágos fiatallal. A menedékháznál hiába köszöntem hangosan magyarul és románul is, a turisták úgy néztek rám, mint a lőtt medvére.

A menedékházas is furcsán nézett, amikor kokojzateát kértem tőle. Rövid értetlenkedés után, végül kaptam egy teát, amiért 5 ront fizettem. Kajával viszont csak akkor tudnak szolgálni, ha meg van rendelve. A menedékház udvara előtti tisztáson, a jelzett túraútvonalon juhok legeltek, természetesen az elmaradhatatlan pásztorkutyák őrizetében. A menedékházas szerint nincs velük gond, mert ha turista jön, a juhok szétválnak, a kutyák pedig félrevonulnak.

A tapasztalataim alapján én ebben kételkedem. Én már érkezéskor messziről kikerültem a nyájat, és a sziklamászók ösvényén közelítettem meg a vasalt mászóutat. Bár nem igazi via ferráta, az Egyeskő tetejére vastag vassodronyok segítik a biztonságos feljutást. A szikla tetején épp annyi hely van, hogy egy pár ember elfér rajta. Nem ez a legmagasabb pontja az Egyeskőnek, viszont különleges körpanorámát lehet innen megcsodálni. Jó volt újra itt lenni!

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.