Túraélmény videónapló

Fából ácsolt mászóút - Cserna völgye

2017 okt 02

Scarisoara és Inelet kis szórványtelepülések, a Bánsági-hegyvidéken. A Cserna-folyó földrajzi jobb oldalán helyezkednek el, légvonalban kb. 19 km-re Herkulesfürdőtől. Magyar elnevezésük talán nincs is, de Szkerisórának, illetve Inelec-nek lehet kiejteni a nevüket. Románia legelszigeteltebb települései közé tartoznak.

A megközelítésre két lehetőség van. Az egyik 25 km aszfalton, majd egy 11 km-es kerülőút az erdőben. A napja ráment annak, aki a faluból Herkulesfürdőre akart eljutni. A rövidebb és érdekesebb, kb. 4 km hosszú, de veszélyesebb ösvény egy fából ácsolt mászóutat tartalmaz. Ezen már egy óra, másfél a távolság a faluból a Cserna feletti függőhídig. Innen már aszfaltút vezet Herkulesfürdőig.

Az akácfából ácsolt mászóút négy létrából áll, valamikor a 70-es évek elején készítették. Néhány létrát azóta természetesen kicseréltek már, bár most sem a legbiztonságosabbak. A létrák összhosszát én kb. 70 méterre becsülöm, a neten 100 méterről írnak. A legnehezebb létra az utolsó, ez a legmeredekebb. Különleges felszerelésre nincs itt szükség, de a viperákra lépten-nyomon figyelni kell. Úgy a létrákon, mint az ösvény további részein, illetve a faluban.

A falucska lakosai majdnem mindent megtermelnek maguknak, amire szükségük van. Ide nincs bevezetve az elektromos energia, bár a templomkertben napelemes világítótestek vannak felszerelve. Állítólag a pap is csak négyszer jön ide egy évben, a postás havonta. Turistát már gyakrabban lehet itt látni, ami a hely különlegességének köszönhető.

Mint minden faluban, azért itt is van egy templom, egy temető, és egy iskola. Ez utóbbi szintén napelemekkel van megvilágítva, a tanítónéni pedig naponta kimászik a munkahelyére. Orvos, gyógyszertár nincs a faluban. A súlyosabb betegeket hordágyon eresztik le a falétrákon. A legnehezebb itt télen, amikor néhány hónapra majdnem teljesen el vannak szigetelve a külvilágtól.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.