Túraélmény videónapló

Fekete kövek vasalt mászóút - Bihar-hegység

2015 aug 29

A Fekete-kövek nevű szikla a Bihar-hegységben, a Bihar-hágó közelében, attól nyugatra található. Érdekes, hogy a helyiek (ha jól értettem) nem ismerik ezt a nevet, hanem a Piatra Buna, a Jó-kő elnevezést használják a látványos sziklavilágra.

Megközelíthető a piros kereszttel jelzett túraútvonalon, mely a Bihar-hágótól indul és a Rozsda-szakadékon keresztül érkezik a Fekete-kövekhez. Amennyiben személygépkocsival érkezünk, figyeljük az országúton azt a jelzőtáblát, mely közvetlenül a sziklagerinc kezdeténél található. Közvetlenül a jelzőtáblával szemben, az út tulsó oldala alatt parkolásra és sátorozásra is alkalmas tisztás található.

Szubjektív véleményem szerint a vasalt mászóút B nehézségű, a közepén C, a tetejében A részekkel. A sodronyszakaszok helyenként itt is lazán vannak felerősítve. Az ösvény felső részében itt is találunk hordalékot, leverhető köveket. Az útvonal hosszáról, szintkülönbségéről nincsenek pontos adataim. Bár szikla gerincéről létezik levezető ösvény, jelenlétemkor egy csapat oda-vissza mászott. Én is ezt tettem. Ezt a vasalt mászóutat is a Bihar megyei hegyimentőknek köszönhetjük.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.