Túraélmény videónapló

Habos-völgyi vízesés - Bucsecs-hegység

2018 jún 19

A Habos-völgyi vízesés megközelítése Busteni városból történik. A kiindulópont a Babele menedékházhoz felvivő kabinos drótkötépálya alsó állomása. Az erdő széléhez érve turistajelzések kereszteződéséhez jutunk. A piros pont balra, az Urlatoarea-vízeséshez vezet. A kék háromszög a Piatra Arsa menedékházhoz.

A mi utunk a kék kereszt jelzésen vezet előre, a Jepilor Mici, másnéven Karajmán-(Caraiman) völgyében, a drótkötélpálya alatt. Minden alkalommal amikor itt jártam, a turistaút alsó részében, a sűrű erdőben kapaszkodó ösvényről alkalmam volt rálátni a völgy másik oldalában található Habos-völgyi vízesésre. De csak most került sor a zuhatagokat közelről is megtekinteni.

A kék kereszt jelzésen indulva, az erdő szélétől kb. egy negyedóra után, a jelzett ösvény hirtelen balra tér. Nekünk előre kell folytatni az utunkat, jelzetlen ösvényen. Elhaladunk a Karajmán-forrás vízgyűjtő mellett. A patak túlsó partjára átkelve a Dénes-vízgyűjtő, egy magán ásványvíz-palackozó(?), majd a Karajmán-vízgyűjtő következik.

Végül kiérünk egy kis tisztásra, ahol a hegyimentők menedékhelye található. Egy takaros kis házikó, előtte asztal és pad. A tisztással szemben, a patak túlsó oldalán található sziklafalon, klasszikus sziklamászó útvonalak vannak kiépítve. A Habos-völgyi vízesés három fő zuhatagból áll, melyek az alsó részükben elterülnek, majd a víz a patakmeder hatalmas sziklatömbjei között folytatja az útját.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.