Túraélmény videónapló

Hodoaba-völgy via ferráta - Vársonkolyos

2016 márc 19

A Hodoaba-völgy vasalt mászóútja Románia legrövidebb, egyben legkönnyebb (hivatalos) vasalt mászóútja. Vársonkolyoson, a Királyerdő hegységben található, a Sebes-Körös bal partján. Megközelíthető a Nagy Magyar-barlang bejáratától indulva, a víz partján felfelé. Mivel a lezárt függőhídon át kell haladni, engedélyt kell kérni erre a Zenovia-házban tartozkodó barlangi vezetőtől.

Hossza 42 m, a szintkülönbség 5 m, szubjektív véleményem szerint B (könnyű) nehézségű. A sodronyszakaszok néhol itt is túl lazák. Az útvonal közvetlenül a Sebes-Körös vize felett vezet el, a part csúszós lehet, ezért érdemes itt is használni a via ferrata felszerelést. Bár ez nincs feltüntetve, de rövidsége miatt oda-vissza járható. Ha valaki teljesen kezdő a via ferráták világában, ajánlatos ezzel a vasalt mászóúttal kezdenie, majd a körösrévi Tündérek sziklafalán folytatni.

Én a közelben épp szolgálatot teljesítő barlangi- és hegyimentőkkel másztam együtt. Másnap sportmászásra oktattak a Zenovia-sziklafalon. Egy élmény volt :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.