Túraélmény videónapló

Isten hídja - Vratsa

2017 szept 17

Aki járt már Bulgáriában, az ismerheti az Isten szemei-nek becézett Prohodna-barlangot, a mennyezetén levő hét ablakkal megvilágított Devetashka-barlangot, talán látta már a Csodálatos (kő)hidakat a Rodope-hegységben. De van még egy látványos, természetes kőhíd ebben az országban, az Isten hídja. Ha már az Ördögnek is van, neki is lehet.

A bulgáriai Vratsa város közelében, a kis Lilyashka Bara patak medre felett egy két boltíves kőhíd és néhány barlang található. A nagyobbik boltív 20 m magas, 25 m széles, és 125 m hosszú. A helynek misztikus hangulata van, buja növényzet rejti. Sajnos a környezete gondozatlan, a patak vize piszkos, mindenhol az enyészet uralkodik.

A természetes kőhíd neve bulgárul Bozhi Most, magyarul Isten hídja. Az útjelzőkön, leírásokban néhol a megtévesztő, többes számú Bozhite mostove formát használják. Az egyik legenda szerint egy isten feszítette keresztül a kőhídat a patak szűk szorosán. Egy másik történet szerint Konstantin római császár és édesanyja Heléna laktak itt egy ideig, a kőhíd melletti barlangokban.

Valójában egy földalatti folyó oldotta itt ki a mészkövet, barlangokat képezve. Ezek mennyezete később beomlott, majd további erozió nyomán alakultak ki a jelenlegi boltívek. Denevérek, baglyok, hollók költöztek ide, ők ma is itt vannak. Az ókori rómaiak egy erődítményt építettek itt a patak partján, így ellenőrizve a kőhídon áthaladó egykori forgalmat.

Az Isten hídját Lilyache vagy Chiren települések felől közelíthetjük meg, talajúton érve a célhoz. A leggyorsabban a római erődítmény maradványai mellől lehet beereszkedni a kőhídhoz. Érdemes viszont az erődítménytől kb. 500 méterre indulni, délkelet felől. Így néhol a patak medrében, majd partján, vagy falétrákon haladva megtekinthetjük a sziklaszorost és környék barlangjait is.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.