Túraélmény videónapló

Kaiser Franz-Josef Klettersteig - Leopoldsteiner See

2017 jún 27

A Ferenc József-császár vasalt mászóút a Leopoldsteiner See feletti, 900 méter magas Seemauer sziklafalán található, a Hochschwab-hegycsoport nyugati részében, 4 km-re Eisenerz várostól. A via ferráta a nevét a jó öreg I. Ferenc József magyar király és osztrák császár számára, a 19. század végén kiépített Kaisersteig nevű vadászösvényről kapta, melynek nyomai ma is megfigyelhetőek.

110 m szintkülönbség leküzdése után kezdődik a beszállás. Rögtön az első szakasz a legnehezebb, D nehézségű. Utána kiszállási lehetőség van. Akinek idáig nehézségei támadnak, érdemes abbahagynia a mászást. A teljes vasalt mászóutat kb. 3 és fél óra alatt lehet teljesíteni, ez 1200 m hosszú vasalt utat, illetve 860 m szintkülönbséget jelent. A kiszállás előtt érdemes az oda-vissza függőhidat is bejárni, jóleső változatosság a viszonylag hosszú mászás után.

A tapasztalt mászók a közeli, extrém nehéz Rossloch vasalt mászóúttal folytathatják, egy kb. 70 méter mély, kilyukadt zsomboly belsejében. A sziklafal tetején el lehet sétálni a Hochblaser-csúcsra. A 970 méteres ereszkedés többnyire kitett, helyenként sodronnyal biztosított ösvényen történik. Egy pár túrabot itt hasznos lehet :-) Amennyiben csendben vonulunk vissza, jó eséllyel zergéket is láthatunk.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.