Túraélmény videónapló

Kamenna Svatba - Kardzhali

2017 aug 18

A Kőesküvő (Kamenna Svatba, Stone Wedding, Petrified Wedding, Kardzhali pyramids) Zimzelen falu mellett, Kardzhali város közelében található, a Rodope-hegység keleti részében, Bulgáriában. A látványos természeti képződményt 1974-ben természeti emlékműnek nyilvánították. Vulkanikus riolit tufából, 35 millió évvel ezelőtt képződött kőpiramisok, illetve ember, állat és madár alakű kőképződmények alkotják. Zöld, rózsaszín, halványsárga és fehér rétegekből állnak, az erózió folyamatosan alakítja őket.

A legmagasabb, leglátványosabb alakzat a tíz métert is eléri, ez a Fiatal pár, mely a védett terület közepéből emelkedik ki. A legenda szerint egy jóképű fiatalember szerelmes lett egy, a szomszéd faluban élő lányba. De nem láthatta csak a szemeit, mert helyi szokás szerint a lány arcát kendő fedte. Majdnem beteg lett, amikor az apja, aggódva a fia egészségéért, megkérte számára a lány kezét. Pontosabban megvásárolta a családjától, sok aranyért. Az egész társaság, öszvéren lovagolva, hazafelé tartott, Zimzelen faluba.

Egy adott pillanatban a szél megemelte a menyasszony kendőjét, és az após megpillantotta a gyönyörű arcát. Hirtelen gonosz gondolatai támadtak. A szél megértette ezeket a gondolatokat, és nagyon haragos lett. Hirtelen nagy vihar támadt, majd megtörtént a legrosszabb. Először a menyasszony változott kővé, majd az apósa. Őket követték a vendégek is. Végül a fiatalember egyedül maradt, de addig könyörgött a szélnek, amíg az őt is kővé nem változtatta.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.