Túraélmény videónapló

Kamenni Gabi - Beli Plast

2017 aug 17

A bulgáriai Kőgombák (Kamenni Gabi, Stone Mushrooms) természetvédelmi terület Beli Plast falutól keletre található, a Kardzhali-t Haskovo-val összekötő út mellett. 3 hektár területen több, gomba alakú kőképződményt találunk. A kőgombák szára rózsaszínű, a kalapjuk zöldes. Magasságuk, illetve a kalapok szélessége a 2,5 métert is elérheti.

A legenda szerint a közeli Perperikon várban egy szénégető élt, négy gyönyörű lányával. Egy nap ellenség támadta meg a várat, a férfiakat legyilkolták, a nőket foglyul ejtették. Az egyik lovas feladata volt kiválasztani a vezérük számára a legszebb lányokat, a többieket rabszolgának adták el. A négy lány nem hagyta magát, megijesztették a lovat, a lováról leeső lovast pedig széttépték, majd elfutottak.

A vezér legközelebbi embere üldözőbe vette a lányokat, a nap végére sikerült is neki elfognia őket. Egyenként levágta a lányok fejét. Amint azok a földre estek, kőgombává változtak. A megijedt lovas megpróbált elmenekülni, de ő is kővé változott.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.