Túraélmény videónapló

Kis-Békás-szoros - Hagymás-hegység

2018 okt 07

A Kis-Békás-patak egy befejezetlen hídnál, az úgynevezett Magyarok hídjánál ömlik a Békás-patakba. A hidat a magyarok építették 1940-44 között, de a háború miatt nem sikerült befejezni. Száraz időben érdemes bejárni a Kis-Békás patakmedrét, hiszen változatos formavilága számos zuhataggal, kőüsttel, egymásra torlódott szikladarabokkal és fatörzsekkel gyönyörködtet.

Esők után nem ajánlott a mederben túrázni, mert nagyon erős lehet a patak sodrása. Hirtelen eső után 3-4 órával a Kis-Békás vize a szorosban tetőz, ilyenkor hatalmas erővel és magával ragadott fatörzsekkel érkezik a víz. A napokban szép idő volt, a meleg, napsütéses őszi délután kiváló alkalom, én pedig sisakkal és csizmával felszerelkezve érkeztem a szurdok bejárására.

A Békás-szorosban, közvetlenül a Magyarok hídja előtt pár kocsi számára elégséges parkolóhely van. Kb. kétszáz méter után elérjük a Kis-Békás-patakot. Itt egy függőhíd segíti az átkelést. Az elmúlt években az áradások többször megrongálták a hidat, közben felújították, a járófelület deszkaborítása most megint hiányos. A függőhídról érdemes a Békás-szoros felé tekinteni. A látványos Őr-torony és Kősátor sziklaalakzatok kiváló fotótéma, bár el kell találni a fényviszonyokat is.

A híd után a sárga sáv jelzést követve, a patak földrajzi jobb oldalán kikapaszkodva, a Szurdok útjára, majd a Vereskő-nyeregbe juthatunk. Én a patakmedert jártam be, egészen a Kis-Békás-vízesés utánig. Ez a látványos vízesés tulajdonképpen a Kis-Békásba ömlő Fehér-patak vizén alakult ki, ez utóbbi zuhatagsora egy külön látnivaló.

A sárga sávval jelzett, hivatalos turistaösvényről (melyet én ez alkalommal a visszatérésre használtam), a Szurdok-kő délkeleti hegylábán, érdemes pár métert kitérni a kihajló sziklafal tetején levő kilátópontig. Itt felülről is betekinthetünk a szurdokvölgy alsó részébe.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.