Túraélmény videónapló

Klettersteigpark Spielmäuer - Wegscheid

2017 jún 26

Mariazell városától alig tíz km-re található a Klettersteigpark Spielmäuer (Játszófal) elnevezésű via ferráta park. Három vasalt utat találunk itt: 1. Olivers Mariazeller Steig (B/C) 2. Felix' Himmelleiter (D) 3. Tristans Kirchbogensteig (C). A sziklával szemben, a Gasthof Post (Posta vendégfogadó) előtt nagy parkoló áll a rendelkezésünkre. Az országúton túl, a vasalt út tájékoztató táblájától indul egy ösvény, amelyen kb. 350 m szintkülönbséget leküzdve, kb. háromnegyed óra alatt érhetünk a sziklafal aljában található beszállási pontig. Bármelyik útvonalat választjuk kb. 200 m szintkülönbséget kell kimászni, ez egy óra alatt teljesíthető. A visszatérés szintén háromnegyed óra, amihez hozzájön egy rövid kitérő az Ördöghídhoz.

Mi az első két vasalt utat jártuk be, mivel a Félix égi lajtorjája a Mariazeller vasalt út felső részéből ágazik ki. A Mariazeller vasalt útvonal bár csak B/C nehézségű, nem alábecsülendő, hiszen végig nagyon kitett. Bejárása alatt számos érdekes pontot érintünk, ezekre táblák figyelmeztetnek. Ilyen például az Isten keze (Die Hand Gottes), egy óriási kéznyom a sziklafalon. Az igazi csemege az Égi lajtorjának nevezett kötéllétra, melyet egy visszahajló sziklafalon helyeztek el, C/D nehézségű. Rögtön a kötéllétrából kiszállva következik a visszahajló és nagyon kitett, D nehézségű, Levegő a talpak alatt elnevezésű rész. Ez lenne e sziklán található vasalt utak kulcspontja, legnehezebb része.

Az ereszkedésnél érdemes egy kitérőt tenni, a levezető ösvény kezdetéhez közel található, Ördöghíd-nak (Teufelsbrücke) nevezett sziklahídhoz. A monda szerint, régebb, minden évben, napfordulókor, megjelent a keskeny sziklán az ördög. A környékbeli parasztokat és cselédeket egy fogadással csalta ide. Aki át mer menni a keskeny sziklaélen, és eléri a szikla túlsó végét, annak örök királyságot ígért. Aki viszont lezuhant, az egyenesen a pokolba jutott, és ott örökre az ördögöt kellett szolgálnia. Egy fiatal legény viszont vasszegekkel verte ki a cipőtalpát, így sikeresen teljesíteni tudta a feladatot. Annak ellenére, hogy az ördög esőt és vihart is támasztott, hogy a győzelmét biztosítsa. A legény győztesen és gazdagon ment haza. Az ördög pedig mérgében akkorát ütött a fejével a sziklába, hogy azon egy hatalmas lyuk keletkezett.

A Tristan Kirchbogensteig nevű vasalt útvonal szintén a sziklafal aljából indul, a Mariazeller Steig beszállási pontjától jobbkéz felé. Mivel a levezető ösvény nem érinti a sziklafal alját, hanem majdnem a kiindulási pont közeléig visz vissza, nem másztunk újra ki. Talán egy másik alkalommal bejárjuk majd ezt a harmadik vasalt útvonalat is.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.