Túraélmény videónapló

Középöv via ferráta - Vasbánya

2018 okt 15

2018 májusában, Vasbányán 2 új vasalt útvonalat adtak át. Mindkettő a Muierilor-barlangot rejtő sziklafal G zónájából indul, a kezdeti szakaszuk közös. A medve szöktetője, vagy ugratója (románul Saritoarea Ursului) függőlegesen visz felfelé. A Középöv vagy Középső Spirál (románul Spirala Medie) az előbbit köti össze a Nagy Spirál vasalt útvonallal.

A sziklafal aljában elhelyezett tábla szerint, a kivitelező értékelése alapján, a Középöv D nehézségű. Véleményem szerint túl van egy picit értékelve. Bár egy végig kitett útvonal, technikailag nem állít túlzott kihívások elé. Egy viszonylag kényelmes sziklapárkányon lehet haladni, és ahol szükség volt rá, fém lépcsőfokot helyeztek el. Ezt a többnyire vízszintes vonalvezetésű útvonalat én C/D nehézségűnek értékelem.

Bejárásához több lehetőségből választhatunk. 1. A Medve szöktetőjével közös kiindulópontból indulunk felfelé, majd letérünk jobb kéz felé, a Középövön. Ennek vége becsatlakozik a Nagy Spirálba, amelyen kijuthatunk a sziklafal csúcsára. 2. A Nagy- vagy Kis Spirál felől közelítjük meg a Középövet, majd ezen áthaladva, a Medve szöktetője felső részén kimászva érünk fel a csúcsra.

Én mivel az új útvonalakat terveztem bejárni és filmezni, a Medve szöktetőjével közös kiindulópontból indultam, a Középövet pedig oda-vissza jártam be. Egy élmény volt :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.