Túraélmény videónapló

Laura via ferráta - Vasbánya

2018 okt 15

Laura Románia legnehezebb via ferrátája, egyben az egyedüli E nehézségi fokozattal jelzett, extrém nehézségű vasalt mászóútja. Nem a leglátványosabb, nem a leghosszabb, nem a legkitettebb - de technikailag a legnehezebb. 2018 szeptemberében adták át. Hossza kb. 180 m, a szintkülönbség kb. 150 m.

Majdnem végig függőleges vonalvezetésű, nincsenek rajta mesterséges fogódzkodók, lépcsőfokok. Bejárásának jellege, eltekintve a biztosításra használt fémsodronytól, nagyon közel áll a hagyományos sziklamászáshoz. Folyamatosan keresni kell a szikla felületén a lépésre, kapaszkodásra alkamas zsebeket, üregeket. De nyugodtan lehet kapaszkodni a fémsodronyba. Szükség lesz egy pihenőszárra is.

Bejárását csak a nagyon tapasztalt via ferráta mászóknak ajánlom, illetve azoknak, akiknek van egy kis hagyományos sziklamászási ismerete is. Kitartásra és komolyabb karerőre is szükség lesz. Az útvonalból kiszállni nem lehet, menekülésre használható ösvény nincs. Bár a felszerelés életet menthet, egy esetleges esés itt komolyabb sérülésekhez vezethet, ezért nem kerülhet rá sor.

Az útvonal végén, a sziklapárkányon, nagyon közel a kiszállási ponthoz, egy kidőlt és kiszáradt fenyőfa lóg a szakadék fölé. Csak egy vékony gyökere van beakadva, bármikor lezuhanhat, veszélyeztetve az esetleg alatta mászókat. Üzenetben jeleztem a vasalt útvonal kivitelezőjének, a White Wolf klubnak, de nem válaszoltak. Ezért mászás előtt a helyszínen is érdemes érdeklődni a helyzetről.

A Laura via ferráta megközelíthető a Nico villa előtti parkolóból indulva, a Galbenul folyó partját követve. Pár perc után észrevehetjük az egyik fán a via ferrátákat jelző táblát. A Laura és a Sárkányok amfiteátruma vasalt mászóutak beszállási pontja egymáshoz nagyon közel, kb. 10 méterre van. Az erdőben kerülve térhetünk vissza, jelzetlen ösvényen, a Muierilor-barlang bejáratához leereszkedve.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.