Túraélmény videónapló

Medvebarlang kalandpálya - Borszék

2018 okt 05

"A borszéki Medvebarlang egy hatalmas sziklákkal és mély hasadékokkal tűzdelt természetes képződmény. A barlangüregekhez nagyon keskeny szurdokszerű képződményeken juthatunk el, melyeket óriásfenyők és érdekes formájú sziklák vesznek körül. A barlang bejáratához közeledve egyre jobban lehűl a levegő, kellemes hűvös váltja fel a nyári kánikulát, pár méter előrehaladással. A barlangba lépve, a hőmérséklet még jobban lecsökken, a nyári átlaghőmérséklet 16,8 Celsius fok. A barlang hossza kb. 60 m. Látogatása csak barlangász felszereléssel ajánlott. A legenda szerint medvék tanyáztak régen, e sziklák üregeiben. A turisták kedvenc kirándulóhelye." (a helyszínen elhelyezett tájékoztató tábla szövege)

"Legelőbb egy sziklába vésett folyosóba jutunk, itt van a Medvebarlang sziklakapuja. Kétfelől 10-20 öl magas sziklaszál tornyosul fel, mint titokteljes Sphynx-nek űrbe bámuló feje..." (Orbán Balázs: A Székelyföld leírása) A két szikla Széchenyi és Teleki nevét viseli.

A borszéki Medvebarlang kalandpályát már több mint egy éve, 2017. július 14.-én avatták fel hivatalosan. Érdekes, hogy a via ferráta mászók nem fedezték fel maguknak ezt az új lehetőséget. Ennek az oka talán az, hogy a kalandpálya elnevezésében nem szerepel a via ferrata vagy vasalt mászóút kifejezés. Nem sok elvárással indultam én is kipróbálni a kalandpályát. Arra számítottam, hogy egy könnyű, gyerekeknek megépített kalandpark lesz.

Nagy meglepetésemre, egy nagyon izgalmas, változatos és élménydús létesítményt találtam. A borszéki kalandpark ötvözi a sziklamászást a függőleges és vízszintes barlangjáratok bejárásával, valamint kalandparki mókával. A helyszínt jól ismertem, hiszen kirándulásaim során többször is eljutottam ide. Viszont, most olyan módon volt alkalmam megismerni a Medvebarlang sziklavilágát, ahogy azt még idáig nem tapasztaltam.

A Medvebarlang kalandpark több útvonalból áll, ezeket különböző színek jelölik. A zöld és kék könnyű (B/C*), a piros közepesen nehéz (C*), a fekete nehéz útvonal (C/D*). Mivel nem vittem magammal kettős csigát a tiroli csúszópályákhoz, valamint kötelet az ereszkedéshez - így itt nem tudtam kipróbálni a csúszást és a rappelt. A sodronyszakaszok kifeszítését túl lazának találom, a tájékozódás az útvonalakon nem mindenhol egyértelmű. Akkor még a kalandpark térképvázlata sem állt rendelkezésemre, így egy feltételezett útvonalon és később helyesnek bizonyuló sorrendben jártam végig, amit lehetett. Közben megtaláltam az útvonalak térképét is, megosztom itt is, hiszen nyilvános.

Medvebarlang kalandpark térképvázlat

A Tündérkert felől a Medvebarlang szikláihoz érve jobbkéz felé kell elindulni. Az első, rövid függőhíd és tiroli alatt áthaladva pár méter után balkéz felé egy rövid földalatti járattal indulnak a könnyű és közepesen nehéz útvonalak. A piros útvonal megkerüli a sziklát, majd a kis tiroli csúszópálya (kb. 8 m*) és fatörzs-híd (kb. 7 m*) következik. További sodronyszakasz után kiér a nagy tiroli csúszópályához (kb. 60 m*). A szikla másik oldalán ide jut ki a zöld és kék útvonal is.

A keleti és nyugati sziklákat egy (kb. 9 m*) vassodrony köti össze, ezt az alatta (nem állandó jelleggel) kifeszített slackline (hevedertánc) biztosítására használják. Hát, ezt sem tudtam kipróbálni. Ennek végéből rappelezni (ereszkedni) lehetne, de ott nincs állandó jelleggel kötél. Mellette számos hagyományos sziklamászó útvonalat találunk.

A nagy tiroli csúszópálya keleti szikla felőli végénél a zöld útvonal egy rappel után véget ér. Következik egy deszka járófelületű függőhíd (kb. 8 m*). Ez után a kék útvonal is beereszkedik a sziklafalak alá, és lassan kivezet a sziklavilágból. A piros útvonal viszont további élményelemekkel tesz próbára. Földalatti járatok, több drótkötél hágcsó (kb. 5, 10, 15, 15 m*), egy újabb, rövidebb függőhíd (kb. 4 m*).

Végül van egy fekete színnel jelölt, nehéz útvonal is. Ez halad át a legtöbb (kb. 45 m*) földalatti barlangjáraton, üregen. A fekete pályán két helyen rappelezni is kell, így kötél és ereszkedő nyolcas hiányában ez a rész most elmaradt. A kalandpálya térképvázlatának tanulmányozása után úgy néz ki, érdemes lesz újra, felkészültebben visszamenni.

A helyszínen találtam egy feliratot, ami szerint "a sodronyrendszer használata szigorúan tilos szakképzett felügyelet és biztonsági felszerelés nélkül". Számunkra, tapasztalt via ferrata mászóknak egyértelmű, hogy a felszerelés kötelező ilyen helyeken. Hogy a "szakképzett felügyelet" mit jelent és mennyire érvényes ránk, azt rátok bízom. A kalandparkot az Outdoor More Than Explore csapat működteti, valószínűleg szezonban belépő ellenében. A következő telefonszámokon lehet őket elérni: 0787-578440, 0733-801994 (magyarul és románul is tudnak).

Outdoor More Than Explore

* A nehézségi értékelés és az útvonal elemeinek hossza becsült adat, ezekre nem találtam hivatalos információt.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.