Túraélmény videónapló

Nyerges via ferráta - Madarasi Hargita

2017 febr 02

Ha jól számolom, akkor ez már a hatodik alkalom, hogy megmászom a Madarasi Hargita közelében, a Nyerges-tető kőszikláin kiépített vasalt mászóutat. Bár az előrejelzés szerint szép idő kellene legyen, a helyszínen felhővel borított égbolt fogad.

A közkedvelt, külföldi turisták által is látogatott, székelyföldi síközpont felé vezető erdei úton erdőkitermelő munkások dolgoznak. Megálljt intenek, és előttem máris keresztülzuhan egy kidöntött fenyőfa az úton :-( Szerencsém, hogy nem egy pár másodperccel hamarabb értem oda, és a munkásokra is figyeltem.

Jeges keréknyomban haladok tovább, a hó miatt alig egy kocsi számára elég széles úton. Bár nekem nincs, hasznos lenne a hólánc, ami egyébként itt és ilyenkor hivatalosan kötelező.

A Fedeles-kúthoz érve csak a hűlt helyét találom a Via ferráta feliratú útjelző táblának. De nem nehéz megtalálni a vasalt mászóúthoz vezető, mászó emberkével jelzett ösvény kezdetét. Csak az erdő szélét kell figyelni a Fedeles kút és a 3.-as km-nél található hármas kanyar alja között. Elindulok felfelé az erdőben, a hó kb. lábszárközépig ér. Ember rég nem járhatott errefelé, csak apróvad nyomai látszanak a hóban. A viszonylag rövid, de meredek kaptató bemelegítésnek is megteszi.

A vasalt mászóútnak két felvezető ága van, az egyiknek jeges az alsó része, a másik végig száraz. A középső rész rendben, csak legfelül van kb. térdigérő hó, de az a rész már vízszintes. Ez már a második alkalom, hogy télen, téli körülmények között mászok itt. A tapasztalatom az, hogy többnyire télen is lehet itt mászni. Bár eső-olvadás-fagyás okozhat meglepetéseket. A levezető ösvény hó alatt van, nincs kitaposva a meredek hegyoldalon, ezért inkább a vasalt úton mászok le. Nem illik az egyirányú via ferrátákon, de itt most gyorsabb és biztonságosabb.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.