Túraélmény videónapló

Ördögmalom-szoros - Ráró-hegység

2017 szept 01

Az Ördögmalom-szoros viszonylag rövid, hossza mindössze 60-70 m. Sárgás-szürke-fehér színű dolomitban képződött, a szorost átszelő patak munkája, az erózió és a mészkőre jellemző oldódás nyomán. Több helyen visszahajlásokat és kőüstöket lehet megfigyelni, ezek egykori, jelenleg beomlott barlangjáratokra utalnak.

A szoros bejárata szerény, viszonylag alacsony és 5 m széles. A leglátványosabb a felső rész, az utolsó 30 m. Itt a sziklafalak 4 m széles hasadékot képeznek, a sziklák magassága a 15-18 métert is eléri. A szoros falai repedésekkel vannak tele, némely a 10-15 m szélességet is eléri. A sziklaszoros fejlődése, a patak csekély hozama miatt, jelenleg is tart.

Megközelíthető a Moldvahosszúmező keleti végéből induló, piros kereszttel jelezett túraútvonal mentén. A Szucsáva felé vezető főútról a Házak völgyébe (Valea Caselor) kell letérni. Három és fél km után elérjük az Ördögmalom-patakot, majd az erdőben, 2 km után a sziklaszorost. A turistajelzés, a szoros után, továbbvezet a Ráró-csúcsra.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.