Túraélmény videónapló

Ördögök Malma - Ceszna-szoros

2017 okt 02

A Ceszna-szoros a Mehádiai-hegységben található, kb. 15 km-re Herkulesfürdőtől. Része a Domogléd - Cserna-völgy Nemzeti Parknak. A Ceszna-patak a Cserna-folyó baloldali mellékága. A kék kereszttel jelzett túraútvonal a Dumbrava panzió közeléből indul, itt van a Krassó-Szörény és Mehádia megyék közötti határvonal is.

Az útvonal első része egy kb. félórás, viszonylag könnyű kapaszkodó. Az erdőből kiérve egy sziklás helyre, kereszttel ellátott kilátóponthoz érünk. Csodálatos a rálátás innen a Cserna-völgyére, és innen kezdődik a tulajdonképpeni szoros. Látványosak a fehér sziklák tetején megkapaszkodott bánsági feketefenyők (pinus nigra banatica).

A Ceszna-szoros, mely egykor az Osztrák-Magyar birodalom természetes határát képezte, kb. 2 km hosszú. Érdemes továbbmenni, hiszen a közelben megcsodálhatjuk a 24 m hosszú, 15 m szintkülönbséggel rendelkező Gaura Fetii-barlang bejáratát, szabadfordításban a Leány nyílását. Majd hamarosan elérünk az Ördögök Malmához (Moara Dracilor).

A vízimalom háta mögött pár méterre egy kb. 5 m magas vízesés található. Érdemes felülről és alulról is megnézni. A legenda szerint az ördög rácsapott a helyre a farkával, mire a malom kereke fordítva kezdett el forogni. Hát, innen kapta a malom a nevét. Érdemes megfigyelni a sziklába vágott ösvényt is, melyet egykor a hátárőrök használtak.

Állítólag a malom még ma is működik, kukoricát őrölnek benne. Nem vonom kétségbe, bár az épület elég ingatag állapotban van. A közeli Ceszna-tisztás szélén levő esztena pásztora használja, itt készíti a málélisztet. A ösvény fölé, a turistajelzések mellé meghívót szegezett ki. Puliszkát, friss sajtot, ordát, túrót, és tejet kínál. Talán legközelebb megkóstolom.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.