Túraélmény videónapló

Peshtera Utroba - Nenkovo

2017 aug 18

A Szeméremtest-barlang (Peshtera Utroba, Vulva cave) Nenkovo falu, illetve Kardzali város közelében található, a Rodope-hegységben, Bulgáriában. A barlangot 2001-ben fedezték fel, 22 m hosszú és 2,5 m széles. Nevét a bejárati nyílás szeméremtesthez hasonló formája után kapta. Állítólag egy 3000 éves trák szentély, amelyet a női termékenység tiszteletére emberi kezek formáltak érdekes alakjára.

A weben található leírások szerint, délben a napsugarak úgy szűrődnek be a barlang tetejének nyílásain, hogy egy jól felismerhető hímvesszőt rajzolnak a padlóra. Ez a nap mozgásával együtt, a délután folyamán, az oltár irányába növekszik. Azokban a hónapokban, amikor a nap már csak alacsonyan süt be, eléri az oltárt, szimbolikus megtermékenyítést végezve.

Én a reggeli órákban kapaszkodtam ki a víztározó feletti úttól a barlangot rejtő szikláig, a fényviszonyok nem tették lehetővé a fent leírt képet. De így is látványos volt a hely, és különleges érzés volt ott lenni, ahova néha "elküldik" az embert :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.