Túraélmény videónapló

Piticot mászóút - Vársonkolyos

2018 okt 28

A nemzetközi gyermeknap alkalmából, 2018 június elsején, a vársonkolyosi Montana Land kalandparkban átadtak egy új vasalt mászóutat. Kimondottan 14 évesnél kisebb gyerekek számára építették. A Piticot via ferráta nem igazi vasalt útvonal. Gyakorlatilag zsákutca, hiszen a tetejéből, kb. 20 m magasból vissza kell ereszkedni.

A kivitelező nem értékelte hivatalosan a Piticot nehézségi fokozatát, én B-re becsülöm. Bár mászókötéllel történő biztosítással, még könnyebb és biztosabb lesz a mászás. Szerintem itt nemcsak gyerekek, hanem bizonytalanabb, félénkebb felnőttek is biztonságosan kipróbálhatják a via ferrátán történő mászás élményét.

Mászókötéllel történő biztosítás nélkül nem ajánlom ezt a mászóutat a gyerekeknek, mivel helyenként a lépcsőfokok között túl nagy a távolság. Tapasztalt via ferráta mászóknak nem érdemes itt tölteni az időt, nekik a szomszédos, élménydús Montana Land via ferrátát ajánlom.

A Cassio Montana klub tájékoztatója szerint a Piticot kizárólag a helyi idegenvezetővel járható be, fejenként 40 ron támogatás ellenében, legalább 5 gyerekből álló csoport esetén. A felszerelést ők biztosítják. Az összegyűlt támogatásokból további vasalt útvonalakat terveznek építeni a kalandpark területén.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.