Túraélmény videónapló

Remetei-sziklaszoros - a patak medrében

2018 okt 13

A Remetei-sziklaszoros a Torockói-hegység legvadregényesebb szakadékvölgye. A Remete-, vagy más néven Gyógy-patak völgye helyén valamikor egy kiterjedt barlangrendszer állott. Erre bizonyíték a sziklaszoros alsó végében található, 20 m hosszú és 8 m magas sziklakapu. A hasadékot két útvonalon lehet bejárni. Az egyik a patak medrében, illetve mellette vezet. A másik lehetőség a Zerge ösvénye a sziklaoldalban.

A kék kereszttel jelzett vasalt ösvény a Gyógy-patak medrében A/B nehézségű, bejárása egyik irányba kb. 1 órát vesz igénybe. Helyenként sziklafalra erősített vassodronyok, fogódzkodók és lépcsőfokok segítik a biztonságos haladást.

Az útvonal kulcspontja az a hely, ahol az ösvény átkerül a patak egyik oldaláról a másikra. Itt nedves kövekről egy szintén nedves, ferde sziklafelületre kell átugorni (lásd a videó bélyegképét). Biztosító sodrony itt nincs, ezért az átkelés a patakon itt könnyen veszélyes lehet. Szemtanúja voltam, amint egy srác megcsúszott és meghasalt a köveken.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.