Túraélmény videónapló

Római fürdő - Csáklya-szoros

2018 okt 12

A Torockói-hegység völgyszűkületei közül a Csáklya-szorosra illik a legjobban a hasadékvölgy elnevezés. A Csáklya-patak vize itt a Mariuta (ejtsd Mariuca) mészkősziklát kettévágja, egy alig 1-2 m széles hasadékon folyik keresztül. A sima sziklafalak között a patak hatalmas kőüstöket alakított ki, látványos zuhatagokat képezve. A helybeliek ezt a helyet Római-fürdőnek nevezik.

Bár a sziklafalak közötti szűk résen nem lehet keresztülmenni, a hasadék felső és alsó végét is meg lehet közelíteni ösvényen. Betekintést nyerhetünk így a lépcsőzetes zuhatagokra, valamint a nagyméretű kőüstökre, a bennük kavargó vizzel. A hasadék alsó végében, egy kb. 15 méter hosszú fémsodronyt erősítettek a szikla oldalára, megkönnyítve így az alsó, nagyobb vízesés megközelítését.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.