Túraélmény videónapló

Spirál vasalt mászóút - Vasbánya

2018 ápr 30

A Spirál vasalt mászóút a Muierii-barlangot rejtő szikla oldalában van kiépítve. Egyike Vasbánya (Baia de Fier) jelenleg hét via ferrátájának. E sorok írásakor még két, átadás előtt levő útvonalról értesültünk. A közelben levő Sárkányok Amfiteátruma kiépítése óta, a Spirál lecsúszott a harmadik helyre, Románia legizgalmasabb vasalt mászóútjainak listáján.

A tavaly, február hónap derekán, már bejártuk egyszer ezt az útvonalat. Akkor téli és kissé kopár környezetben. Most viszont, április végén, a természetet már teljes pompájában találtuk.

A Spirál hosszúságáról nincsenek pontos adataim, én kb. 250 m-re becsülöm, a szintkülönbség kb. 100 m. Sportos, technikás vonalvezetésű, és nagyon kevés rajta a lépcsőfok. Végig nehéz (C) és több nagyon nehéz rész (D) van rajta. A szikla tetején kifeszített két, dupla vassodrony függőágyak kikötésére szolgál.

Mivel a beszállási részen, több útvonal közös szakaszán, néhány sziklamászó töltötte az időt, mi a Kis Spirál (Alternatív) útvonalon indultunk felfelé. Ez a Spirál útvonalba csatlakozik. A végpontnál elszórakoztunk egy ideig a nepáli függőhidon, és természetesen szelfit is készítettünk a hasadékba szorított farönkön.

A visszavonulás a gerinc vonalán, majd az erdőben, jelzetlen ösvényen lehetséges. Mi a Nagy Hasadékban ereszkedtünk vissza. A filmecske végére néhány bónusz képsort is beillesztettem. Érdemes tehát végignézni a 3 percnél rövidebb videót :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.