Túraélmény videónapló

Spirál-vasalt mászóút - Vasbánya

2017 febr 16

A Baia de Fier (Vasbánya) környékén kiépített vasalt mászóutak igazi csemegéje a Spirál (via ferrata Spirala Muierilor). Bejárása után elmondhatom, Románia második legizgalmasabb vasalt mászóútja, a rozsnyói via ferráta után. Lakott környezetben található, ami sajnos nem kedvez a szépségének. Mi február hónapban, téli körülmények között jártuk be - ilyenkor a természet sincs teljes pompájában. Ezért most úgy érzem, látványban alulmarad pl. a Wild Ferenc vasalt mászóúttal szemben. Viszont sportos, technikás vonalvezetésű, és nagyon kevés rajta a lépcsőfok.

A Muierii-barlangot is rejtő szikla oldalán van kiépítve, szintkülönbsége kb. 100 m. Két különböző nehézségű beszállási pontja is van, az egyik a Marea Crapatura (Nagy Hasadék) nevet viseli, a másik még jelzetlen. A szikla csúcsára, a vasalt mászóút végpontjához 3 különböző nehézségű útvonalon lehet feljutni. Itt egy nepáli hídat találunk, mely zsákutca. Csak élményelemnek építették, nem vezet tovább. Kezdők és tapasztaltabbak egyaránt megtalálják itt a számukra örömet, kihívást jelentő útvonalat.

A Nagy Hasadék (B/C) többnyire egyenes vonalban vezet fel a laza rögzítésű sodrony, az első beszállási ponttól a végpontig, a felső részében egy csúszós sziklahasadékban, a nepáli híd alá. Itt egy farönköt szorítottak be a hasadékba, mely pihenőhelyként szolgál. A Nagy Hasadék felső részéből ágazik ki a Creasta Pesterii (A barlang gerince) elnevezésű útvonal (B/C). Viszonylag rövid, és a legtöbb via ferráta mászó könnyűszerrel fogja teljesíteni.

A legérdekesebb útvonal a Spirala Muierii (a Spirál), mely végig nehéz (C), és több nagyon nehéz rész (D) van rajta. A Nagy Hasadék alsó részéből ágazik ki, majd spirál formában öleli körül a sziklát, kikanyarodva a végpont háta mögé.

Ha valaki a második beszállási pontból, a Kis Spirál szakaszon (C/D) indul, kis kürtőmászó technikával mászva, a Spirál közepénél található csomóponthoz, "kulcshely"-hez jut. Aki a Spirálon idáig eljutott, és feladja, itt is visszaereszkedhet.

* Szubjektív értékelésemet fogadjátok fenntartással. Bizonyos részek tűnhetnek extrémnek, tapasztaltabbak számára bár nehéz, de teljesíthető ez a vasalt mászóút.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.