Túraélmény videónapló

Szolcsvai-búvópatak barlangja - Alsószolcsva

2018 okt 29

A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben található egyetlen védett barlang. A Ponor viznyelőnél felszín alá tűnt két patak vize 1214 m felszín alatti út megtétele után, 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszínre. A mellékjáratokkal együtt a barlang teljes hossza 2022 m.

A bejárattól mintegy 350 méterre levő Csodák termében az állandó légáramlatok hatására érdekes elferdült sztalagtitok, úgynevezett anemolitok keletkeztek. A Csodák termének sajátos mikroklímája van, sokszor a levegő hőmérséklete 20 C fok fölé is emelkedik, ami a barlangokban ritka jelenség.

Amennyiben kocsival érkezünk ide, Alsószolcsvából egysávos kocsiúton is megközelíthetjük a barlangot. Ha gyalog indulunk Alsószolcsváról, átkelünk az Aranyos felett himbálozó lengőhídon, majd a házak felé vesszük az irányt.

Az útkereszteződésnél jobbra térünk, és a Szolcsva pataka mentén haladunk felfelé, földes erdei úton. Mintegy 4 km után impozáns sziklafal bukkan fel előttünk, elzárva a völgyet. Ennek aljában található a Szolcsvai-búvópatak barlangjának bejárata, ahol a fentebb föld alá tűnt víz ismét a felszínre jut.

Valamikor a barlangba való bejutást létrák és hidak segítették. Az egykori gerendák maradványai ma is ott vannak a bejárat oldalában levő sziklafalon. Néhány évvel ezelőtt a barlang bejáratát hatalmas vasrácsokkal zárták el. Ezek ma megrongálva, a patak vizében hevernek.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.