Túraélmény videónapló

Temnata dupka barlang - Iskar-szoros

2017 jún 02

Az Iskar a leghosszabb "csak" bolgár folyó, a Balkán legidősebb folyója, a Duna jobb oldali mellékfolyója. Magyarul írják Iszker-nek, Iszkar-nak, Iskár-nak, Iszkár-nak. A folyó hossza 368 km, ebből a szoros kb. 150 km. A leglátványosabb rész a Lyutibrod falu és a Novi Iskar város közötti 70 km-es szakasz.

Az Iskar-szoros területe tele van barlangokkal, ezek többsége átlagturista számára nem látogatható. A leghíresebb közülük a Temnata Dupka (A fekete lyuk)-barlang, mely úgy néz ki, mint egy óriási fekete lyuk a sziklában. A Lakatnik vasútállomás közelében található, 27 méterrel az Iskar-folyó szintje felett. A hosszáról több, különböző adatot találtam a neten (2,75 km, 5 km, 9 km). Állítólag négyszintes, két egymással kapcsolatban levő főjárata van, és egy kisebb folyó folyik benne. Labirintikus.

A Fekete lyuk-barlang bejárata a Lakatnik-sziklák oldalában nyílik. Ezek a víz és szél által, puha mészkőben kialakított látványos sziklaalakzatok. Toronyra, tűre, piramisra hasonlítanak. A Lakatnik vasútállomás közeléből, a Zhitolyub-forrástól jelzett ösvényen lehet eljutni a Temnata Dupka-barlanghoz, az Alpin-tisztáshoz, a Fekete Falhoz. A sziklák tetejéről látványos kilátás nyílik az Iskar-folyó völgyére. A sziklafal szélén egy kis házikó, menhely látható. Ez a Sólyomfészek (Orlovo Gnezdo, Eagle nest), és csak sziklamászók juthatnak el oda. A Temnata Dupka barlang bejáratától az ösvényen tovább lehet sétálni a sziklák tetejére.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.