Túraélmény videónapló

Ticuiata-szikla - Torockói-hegység

2018 okt 12

A Csáklya-szoros környéke régészeti lelőhely, bronzkori halomsíros temetők találhatók itt. Csáklya falu közelében, a La Pietri nevű helyen több lelőhely található, például a Ticuiata (vagy Picuiata), a Ierboasa, a Sasa, és a Mariuta. Az utóbbi sziklában képződött a látványos Római-fürdő hasadékvölgy.

A Ticuiata-sziklát a világhálón Picuiata-csúcs néven találtam meg, a helyiek viszont kérdésemre válaszolva, a Ticuiata elnevezést használták. A közelmúltban egy rövid kis vasalt útvonal létezett itt, mely egy kb. 12 m hosszú függőhídból, és egy rövid, kb. 15 hosszú sodronyszakaszból állt.

A függőhíd 3 sodronyból állt, az alsó kettőt néhol hiányos lépőfelület, deszkaborítás fedte - a harmadikat fogózkodásra, biztosításra használták. A Ticuiata Csákla-patak felé néző függőleges oldalán hagyományos sziklamászó útvonalak találhatók.

Feltételezem, hogy a létesítményt nem via ferráta mászás céljára készítették, hanem a sportmászók használták visszavonuló útvonalként. A helyszínen kihelyezett tábla felirata szerint törvénytelenül, engedély nélkül létesítették. Jelenleg a függőhíd és a vassodronyok le vannak szerelve.

A Római-fürdőt rejtő Mariuta-szikla és a Ticuiata közötti meredek kaptatón kijuthatunk viszont arra az útra, ahonnan a sziklagerincen viszonylag kényelmesen feljuthatunk a mészkőszikla tetején levő, körpanorámával kecsegtető kilátópontra.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.