Túraélmény videónapló

Tündérek sziklafala via ferráta - Körösrév

2015 aug 28

Körösréven, a Királyerdő hegységben, a Sebes-Körös jobb partján található a legújabb, időrendi sorrendben az ötödik erdélyi vasalt mászóút. Nem sorolom ide a magashegyi, részben vassodronnyal biztosított túraösvényeket, illetve a vaslétrákkal, vaspallóval kiépített sziklaszorosokat.

Megközelíthető a körösrévi sportcsarnoktól indulva, ösvényen, majd a sínek mellett. A sportcsarnok előtt parkoló is található. Mivel egy darabon a síneken kell haladni, nagyon ügyeljetek a vonatokra. Amíg mászkáltam, legalább egy tucat haladt el. A környék sajnos eléggé szemetes, ezen ne lepődjetek meg, én szóltam :-)

A Tündérek sziklafalában, egy szakadékvölgyben kiépített via ferráta 150 m hosszú, többnyire függőleges útvonal, a szintkülönbség kb. 110 m. Szubjektív véleményem szerint a vasalt mászóút B nehézségű, a felső részében rövid C részekkel. A via ferráta kijárata feletti kilátóhoz a kék ponttal jelzett túraösvényen is el lehet jutni, illetve mászás után ezen térhetünk vissza a sportcsarnokhoz.

A sodronyszakaszok helyenként talán túl lazára vannak fogva. Az ösvényen sok a hordalék, a kő, ügyeljünk, hogy ne verjük rá az alattunk mászókra. Az útvonal egyirányú, alulról felfelé kell megmászni. Köszönjük a Bihar megyei hegyimentőknek, Pintér Koroknai Istvánnak, a vasalt mászóút létrehozását.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.