Túraélmény videónapló

Tündérvár via ferráta - Körösrév

2018 ápr 22

A Királyerdő-hegységben található Körösrévtől délre helyezkedik el a Révi-szoros, a Sebes-Körös sziklafalak közé szűkült szakasza. A középkorban itt élénk tutajforgalom zajlott, itt szállították a sót és a fát Magyarország felé.

A Tündérvár via ferráta Körösrév második vasalt mászóútja. Közvetlenül a Tündérek sziklafala via ferráta közelében, illetve a Tündérvárnak nevezett őrtorony mellett található. Valamikor vámállomásként működött, az alatta található barlangban tárolták a vámként elszedett árut.

Körösrév via ferrátái megközelíthetőek a körösrévi sportcsarnoktól indulva, ösvényen, majd a sínek mellett. A sportcsarnok előtt parkoló is található. Mivel egy darabon a síneken kell haladni, nagyon ügyeljetek a vonatokra. A vasalt mászóutakat táblák is jelzik.

Ellentétben a Tündérek sziklafala melletti szakadékvölgyben kiépített via ferrátával, a Tündérvár vasalt mászóút többnyire sziklafalon vezet felfelé. Pontos adataim nincsenek, de a szintkülönbség itt is kb. 110 m, a hosszúság kb. 180 m.

A vasalt mászóutat jelző táblán a felirat C nehézségűnek értékeli a via ferrátát. Én úgy gondolom, ez alá van becsülve. Szerintem C-D nehézségű, a Wild Ferenc-emlékútnál valamivel nehezebb. Az utóbbinál egy nehezebb rész van, közvetlenül a függőhíd alatt. A Tündérvár útvonalán viszont több olyan hely is van, ahol enyhe visszahajlás vagy nagyobb oldallépés teszi izgalmassá a mászást.

A via ferráta felénél elérhető közelségben van egy ösvény is. Ezen egy méretesebb barlang üregéhez juthatunk. Vagy akár kiszállhatunk a vasalt mászóútból. De nem érdemes, mert az útvonal további része nem nehezebb, mint idáig. És itt következik a 25 m hosszú függőhíd. Bár bejárása nem egy kihívás, de mindenképpen látványos.

Egy újabb rövid mászás után kijutunk a kilátóponthoz, majd a kék ponttal jelzett túraösvényen térhetünk vissza a sportcsarnokhoz. Mivel a két via ferráta egyirányú útvonal, kétszer jártuk körbe a helyet. A sportcsarnok melletti parkoló közel van, így ez nem lehet gond.

Mászkálás után érdemes meglátogatni a közeli Zichy-barlangot. A sínek mentén veszélyes, és nehézkésebb a haladás. Ezért érdemes a átkelni a hídon, és a Sebes-Körös bal partján elsétálni a barlanghoz.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.