Túraélmény videónapló

Via ferráta a Nyerges-sziklán - Madarasi Hargita

2015 febr 28

Előzetes bemutató, 15 mp. A teljes videó megtekinthető a Túraélmény Videónapló privát csoportban.

Amatőr filmezés a Madarasi Hargitán, a kocsiban kézben tartott, a vasalt mászóúton pedig sisakra szerelt sportkamerával. Be kell szerezzek egy tapadókorongos tartót a kocsiba, a via ferratán pedig valószínűleg sikerültebb filmecske készíthető, ha mászótársa(ka)t filmezek, közben mozdulatlan helyzetből.

A Madarasi Hargitát Szentegyháza felől közelítettük meg, a látványossága és szerpentinei miatt általunk Transz-Hargitának becézett úton. Bár a Nyerges sziklái jelenleg is térdig érő hóban közelíthetőek meg, a vasalt mászóút száraz, jól mászható. Ilyenkor, télen is egy élmény volt.

A Nyerges szikláin magyarországiak(?) által megépített vasalt mászóútnak a Kecskevész fantázianevet adták. Valószínűleg arra gondoltak a készítők, hogy itt még egy kecskének is veszélyes volna biztosítás nélkül mászkálni :-) A Kecskevész név eredete valószínűleg kecskékre utal, és nem zergékre. Amíg a kecskékre lehet veszélyes, a zergéknek életterük a sziklavilág. A Hargitán pedig egyébként sem jellemző a zergék jelenléte.

A Kecskevész valójában egy patak, amelynek még a forrásvidéke is 2,5 km-re van a vasalt mászóúttól. Attól elválasztja a Két Kapu teteje, valamint a Medvés-puszta is. A via ferrátához legközelebb levő helynév régi neve (az osztrák térkép szerint) Bérsza-kőszikla, jelenlegi neve pedig Nyerges. Ajánlom hiteles források, pl. a régi osztrák térkép tanulmányozását.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.