Túraélmény videónapló

Via ferrata de la Grande Fistoire - Le Caire

2015 jún 29

Mivel az első alkalommal készített filmecskét elvesztettem, (ne vásároljatok SD kártyát az Alibabáról!), június végén újra útba ejtettem ezt a remek, élménydús via ferrátát a franciaországi Alpes-de-Haute-Provence-ban. Különlegessége egy 59 m hosszú függőhíd 200 m magasban (az Alpokban az egyik leghosszabb), és egy 32 méteres, kellemetlenül ingó nepáli híd.

A Grande Fistoire via ferrátán a Petzl Trac kettős csigát ajánlják, amely úgy acélsodronyon, mint kötelen használható. A helyszínen bérelni is lehet. Kettős csigát 4 euróért, teljes felszerelést 15,50 euróért. A via ferráta használatáért pedig 6,50 euró a díj fejenként. Nem akartam még a kettős csigáért is fizetni, hiszen volt saját felszerelésem. De rosszul tettem, mert az én kettős csigám ide nem volt jó. Három tiroli csúszópálya van itt. Az első 150 m, a második 135 m, és a harmadik 220 m hosszú.

Egyedül csúsztam át az elsőn, a társaim felfelé a könnyebb útvonalat választották, és már rég lementek a levezető ösvényen. Időközben bezárt a szikla lábánál levő látogatóközpont is, hazamentek az alkalmazottak. Teljes erőből nekilendültem a 150 m hosszú csúszópályának, mégis olyan lassan haladtam rajta, hogy a kötél ívének közepén megállt a csiga. Kellemetlen érzés volt. A társaim bár tudták, hogy én még fent vagyok, nem tudták, hogy gondban.

Saját magamon kellett segítsek, ki kellett húznom magam a felfelé ívelő pályán. Bármennyire nehéz volt, bármennyire fájt a karom, nem engedhettem el, mert akkor visszacsúszok a közepére, és kezdhetem előlről. Ebben a helyzetben aranyat ért volna egy Skylotec Rider 3.0 jellegű szorítóeszköz, vagy legalább egy pruszik csomó. Amíg a vészhelyzetben nem éreztem, valószínűleg az adrenalin miatt - amikor sikerült a végpontnál leszállnom a kötélpályáról, rámtört minden fáradtság, fájdalom. Azt hittem nem bírom ki, de túléltem :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.