Túraélmény videónapló

Via ferrata Lednica - Brestnitsa

2017 jún 01

A Lednica vasalt mászóút a Saeva dupka-barlang mellett található, Brestnitsa település közelében, Bulgáriában. A 2007-ben átadott via ferrátához vezető ösvény a barlang parkolójából indul, a fedett pihenő mellől. A ritka erdőben vezető ösvény kb. 150 m után egy 50 m mély dolina északi peremére vezet ki. A szemközti sziklafalon elénkbe tárulnak a vasalt mászóút útvonalai, függőhídjai. Összesen 4 különböző nehézségű útvonal közül választhatunk. Mindegyik egy függőhíddal indul, hiszen túl kell jutnunk a szakadék túlsó felén található sziklafalra.

A parkolónál kifüggesztett banneren megtaláljuk a vasalt útvonalak vázlatát. Szubjektív megítélésem szerint a piros útvonal a legrövidebb és legkönnyebb (C), a sárga útvonal D nehézségű, a zöld D-E. A fekete útvonal extrém nehéz (E) - végig kitett, függőleges, visszahajlások vannak rajta, és átlépés egy repedésen. Többféleképpen lehet kombinálni a szakaszokat, mi minden útvonalat és szakaszt bejártunk. A nehezebb útvonalaknál beszállásra az izgalmasabb és hosszabb vietnámi függőhíd, vagy a biztonságosabb, de szokatlan butáni híd közül választhatunk. Összesen 5 függőhíd van, egy butáni, a többi vietnámi.

A vasalt mászóút méreteiről nem találtam adatokat, de nem túl hosszú, kb. másfél óra alatt bejárható. A gyerekeknek és az alacsony személyeknek a vietnámi hídak bejárása gondot jelenthet, ezek kifeszített sodronyai egymástól viszonylag nagy távolságra vannak. Teljesen kezdőknek nem ajánlom ezt a sportos jellegű via ferrátát. A vasalt mászóút különlegessége, hogy a szakadék túlsó oldalán található nézőkkel, illetve a nem mászó társainkkal végig kommunikálni, beszélgetni lehet. Bulgária egyik legszebb, turisták számára kiépített barlangja, egy nehéz és sportos, de rövid vasalt mászóút, valamint faeper a parkolóban :-) érdemes tehát idelátogatni.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.