Túraélmény videónapló

Via ferrata Loreley - Baia de Fier

2017 febr 15

A Muierii(Asszonyok)-barlang a Paring-hegység déli lábánál, a Gorj megyei Baia de Fier (Vasbánya) területén található. A barlang feletti, illetve az út túlsó felén található sziklákon számos sziklamászóútvonal van kialakítva. 2011-től kezdve néhány vasalt mászóútvonalat is kiépítettek itt. Ezek viszonylag kevésbé ismertek az erdélyi via ferráta-mászók körében. Bejárásuk után elmondhatom, megmásztam az összes romániai vasalt mászóutat, amiről csak tudomást szereztem idáig.

A Muierii-barlanghoz viszonyítva, az út túlsó felén levő sziklafalon található a Loreley vasalt mászóút (B/C, kb. 100 m szintkülönbség és hosszúság), ennek felső részéből ágazik ki a Rózsaszín párduc (Pantera Roz, A/B/C, kb. 200 m hosszú, kb. 50 m szintkülönbség). Aznap e via ferráták készítőjével is elbeszélgettünk. Igérete szerint csak valamikor a jövőben fognak részletes adatokat közölni a vasalt mászóutakról. Ránézésre nehéz pontosan felbecsülni a vasalt mászóutak pontos hosszúságát, szintkülönbséget - ezért az általam megadott adatokat fogadjátok fenntartással.

A Loreley tulajdonképpen a kék ponttal, valamint kék kereszttel jelzett turistaösvény kezdeti szakasza, mely a Galbenul- és Oltet-szorosok közötti tetőre vezet fel. 6 mm-es, nagyon lazára fogott vassodrony segíti a feljutást a szakadékvölgyben. Figyelem, nagy esőzések alkalmával itt vízesés formájában zúdul alá a víz, olyankor veszélyes itt mászkálni.

A Loreley egy 132 m magas szikla a németországi Sankt Goarshausen közelében, a Rajna-parton. A helyi mondákban szereplő, Loreley nevű szirén szépségével és hangjával bűvölte el a hajósokat, akik így bajba jutottak a veszélyes helyen. A legendát Heinrich Heine, Dsida Jenő, és Weöres Sándor is megénekelte. Ez a Loreley vasalt mászóút nevének eredete, maga a via ferráta minket azért annyira nem bűvölt el.

A Rózsaszín párduc szintén egy könnyű útvonal, vonalvezetése néhol furcsa, többnyire vízszintes, a sodrony itt valamivel feszesebb. Különlegessége a rövid útvonal végén található sziklaüregekben, -átjárókban rejlik. Fotózásra nagyszerű, látványos innen a rálátás a Galbenul-szorosra, illetve a szemben található Muierii-barlang sziklafalára.

Bár mászás közben már a naplementét is folyamatosan fotóztuk, filmeztük - még felkapaszkodtunk a tető legmagasabb pontjára, a piros pontot észak felé követve tettünk egy hosszabb körutat. A vasalt mászóúton lefelé viszont gyorsabb. Egy jövőbeli időpontban mindenképpen érdemes volna tovább is menni a tetőn, egészen az Oltet-szorosa fölé magasodó Ursache-kereszt, illetve Sura Haiducilor kilátópontokig.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.