Túraélmény videónapló

Via ferrata Neviastata - Smolyan

2017 aug 18

A Neviastata ökoösvény Bulgáriában, a Rodope-hegység szívében található, Smolyan és Pamporovo között. Egy kis, fizetős kalandparkot találunk itt. Az ösvény bejáratánál mászófalat, valamint néhány kalandpark jellegű játékot lehet kipróbálni. Pár perces séta után elérünk egy impozáns sziklához.

Falmeredek oldalán vasalt útvonalat építettek ki, kezdők számára. Két párhuzamos, 35 m hosszú, egymás közelében kiépített, függőleges útvonalról van szó. A felső részében rövid, vízszintes szakasszal összekötve. A lépcsőfokok nagyon közel vannak egymáshoz, ezért B nehézségűnek értékelem. A pár méteres, vízszintes szakasz, az átlépések miatt talán C.

A via ferráta kijáratánál érdemes továbbmenni az ösvényen, gyönyörű kilátás nyílik innen Smolyan városra. Visszatérve a vasalt út aljához, majd az ökoösvényen tovább haladva, egy újabb sziklához jutunk el. Itt sportmászó útvonalak vannak kialakítva.

Érdemes kipróbálni a 100 m hosszú, 40 m magasban kifeszített tiroli csúszópályát is. Bár ez is fizetős, a csúszás pedig nem szabadon történik. A kalandpark felügyelője egy kötél segítségével fékezi, és kétszer-háromszor meg is állítja a csúszást. Ilyenkor a csúszó a (szerintem túl) hosszú kantárszáron lógva, körbefordul. Furcsa érzés, de egy élmény volt :-)

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.