Túraélmény videónapló

Via ferrata Pink Panther - Baia de Fier

2018 ápr 30

A Gorj megyei Vasbánya (Baia de Fier) területén, az Asszonyok(Muierii)-barlang feletti sziklafalon és az út túlsó felén több vasalt útvonalat építettek ki. E bejegyzés írásakor összesen hetet. Május 5.-én még két útvonalról értesültünk, bár ezek még nincsenek hivatalosan átadva.

A Rózsaszín párduc a Muierii-barlanghoz viszonyítva, az út túlsó felén levő sziklafalon található, és a Loreley vasalt mászóút felső részéből ágazik ki.

2017. február 15.-én jártunk itt először, akkor még egy kis csalódást okozott ez az útvonal. Bár az itt található kis sziklaüregek és átjárók látványos rálátást biztosítanak a Galbenul-szorosra, illetve a szemben található Muierii-barlang sziklafalára.

Utólag derült ki, hogy akkor még a via ferráta félkész állapotban volt, és csak később, tavasszal adták át a teljes útvonalat. A vasalt mászóút érdekesebb része ugyanis a sziklaüregek után kezdődik.

Hosszúságát kb. 200 m-re, szintkülönbségét kb. 50 m-re becsülöm. Ha valaki leméri, ossza meg velem is a pontos adatokat. A bejárása visszavonulással együtt kb. egy órát vesz igénybe.

A sziklaüregekig a vízszintes rész nagyon könnyű (A), az üregeken keresztül négykézláb kell mászni (B), majd egy sziklafalon jobbra és felfelé lépcsőfokok vagy kapaszkodók nélkül kell kimászni (C/D).

Visszavonulásra a piros ponttal jelzett ösvényt kell követni. Amennyiben több időnk van, balkéz felé egy hosszabb túrát tehetünk. Vagy a Loreley vasalt útvonalon ereszkedhetünk gyorsabban vissza a kiindulópontig.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.