Túraélmény videónapló

Wild Ferenc-emlékút - Kis-Cohárd

2016 okt 19

Az elmúlt napokban a csapból is ez a hír folyt, végre elkészült és felavatták a Kis-Cohárd délnyugati falán kiépített vasalt mászóutat. Az új útvonal a Wild Ferenc-emlékút nevet kapta, az egykori hegyimentőről, szakíróról, a gyergyószentmiklósi hegyimentő egyesület egyik alapítójáról.

A vasalt út hossza 200 m, szintkülönbsége 173 m. Ez azt jelenti, hogy néhány rövidebb haránt szakasz és a 12 m hosszú függőhídat leszámítva, gyakorlatilag függőleges vonalvezetésű. Az útvonal nehézségi besorolása (C/D - közepes/nehéz) megítélésem szerint megfelel a valóságnak. Bejárása 50 percet vett igénybe, ami megegyezik az információs táblán feltüntetett idővel. Hozzá kell még számolni a megközelítést, illetve visszatérést a turistaösvényen. A legtöbb vasalt úthoz hasonlóan (azért vannak kivételek) ez is egyirányú útvonal, tehát csak alulról felfelé szabad megmászni. A biztonsági acélsodrony több darabból áll. Megfelelően van kifeszítve, se nem túl lazán, se nem túl feszesen. A lépcsőfokok az elején viszonylag sűrűn vannak elhelyezve, a felső részben már egyre nagyobb távolságra egymástól, legfelül már nincs lépcsőfok.

Kezdőknek, tapasztalt kísérő nélkül, nem ajánlom. Az útvonal bejárásához jó erőnlétre van szükség, a legnehezebb rész közvetlenül a függőhíd alatt található. Ez a rövid rész próbára teheti az alacsonyabbakat, egyébként különlegesen technikás részek nincsenek. A mászás során nem találkoztam olyan részekkel, ahonnan köveket lehetne leverni, talán a felső részben érdemes erre is odafigyelni. A rövid függőhídon való átkelés itt a legegyszerűbb művelet. A sajtóban említett "gatya" más helyekre kell, tibeti (nepáli) és vietnámi hídakra, illetve hosszú és célzottan laza rögzítésű függőhídakra. A függőhíd kezdeténél a sziklára egy doboz van felerősítve, benne jegyzetfüzet és írószer. Geodobozként is használható, de ne hagyjatok benne egyebet a bejegyzéseteken kivül. Ezen a hídon lehet majd a vasalt mászóút leglátványosabb fotóit elkészíteni.

Véleményem szerint a Wild Ferenc-emlékút Románia harmadik legnehezebb vasalt mászóútja, a Rozsnyói-szoros nagy via ferráta és a vasbányai Spirál után. Látvány szempontjából is ott van az első sorban, bár a többi is mind látványos, egyedi és különleges a maga nemében. Köszönet érte a gyergyószentmiklósi hegyimentőknek.

UI. A sajtóban használt "mászófal" kifejezést helytelennek találom, hiszen ez az útvonal egy sziklafalra épített vasalt mászóút, és nem egy ember által épített beltéri vagy szabadtéri műfal.

2016.10.28

Amíg első alkalommal többnyire sötétben másztam meg az új vasalt mászóutat, most sikerült nappal bejárni. De így is lekéstem pár perccel a naplementét. A nullához közeli hőmérsékleten az ujjak lassan odafagynak a vashoz, a cudar szél is intenzívebbé teszi az élményt.

Új bejegyzés

© Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.