Túraélmény videónapló

Misericordia - Csíksomlyó

2018 dec 25

Karácsony alkalmából nem sikerült összehozni a tervezett túrát a Kis-Cohárdra, egy-két poénos fotó és egy kis filmecske kedvéért egy fenyőágat kidíszíteni a Wild Ferenc függőhídja mellett. Végül, karácsony első napján Csíksomlyón mászkáltam. Szerencsésnek éreztem magam, hiszen itt fehérbe öltözött a táj.

Aki ismeri a helyet, az tudja, hogy a Nagy Somlyó tetején van egy izgalmas, vasból épített kilátótorony, körpanorámás kilátással a Csíki-medencére. Amíg a városban életveszélyes volt járkálni a tükörjéggel borított járdákon, a torony vaslétráin már biztonságban éreztem magam.

A Misericordia egy magyar képzőművészeti installáció, az első római magyar street art műalkotás. 2016. október 13.-án a Vatikán szomszédságában állították fel. Egy hónap múlva Magyarországra szállították renoválásra, majd Csíksomlyóra helyezték át, az úgynevezett passióútra. Pünkösd ünnepén avatták fel.

A nagy méretű installáció 8 magyar és 3 olasz képzőművész alkotásaiból készült. 12 darab, egymás mellett sorakozó háromdimenziós nagybetű alkotja, amelyekből a latin misericordia, vagyis irgalmasság szót lehet kiolvasni. Az egyenként 3 m magas és 1 m széles betűk első oldala egy-egy képzőművész alkotásának kinagyított fényképébe van felöltöztetve. A betűk hátán részletes információ olvasható.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  A Víznyelő Kék Foltjai és az Örvény-vízesés

  2018 okt 29

  Amennyiben a Szolcsvai búvópatak sziklakapujának közeléből kikapaszkodunk a kék kereszttel jelzett ösvényen, az erdőből kiérve, egy tetőre jutunk ki. Innen ráláthatunk arra a hatalmas víznyelőre, amelyben három patak vize is eltűnik, hogy a föld alatt, búvópatakként folytassák tovább az útjukat.

  Ezek a Poienii- v. Tisztás-patak, a Ponor- v. Víznyelő-patak, és a Seaca- v. Száraz-patak. A hely neve románul Vanatarile Ponorului, ami magyarul azt jelenti, hogy A víznyelő kék foltjai. A Tisztás-patak mielőtt eltűnne a föld alatt, egy látványos zuhatagot képez, a 25 m magas Dalbina- v. Örvény-vízesést.

  A Ponor- és a Seaca-patak 200 méterrel a víznyelő előtt egyesül. A víz itt a Víznyelő kék foltjai szorosában folyik, majd a Dalbina- v. Örvény-barlangban tűnik el. A "dalbina" szó a román "valtoare" v. "volbura" népies változata.

  Több alkalommal is jártam már itt, de ilyen szerencsém még nem volt. A kék foltokkal színezett víznyelőhöz érkezve, egy csodálatos látványban volt részem. A zuhatag vize, mely zöld és sárga mohával borított sziklafalon folyik, a szivárvány színeit tükrözte vissza. Rövid ideig tartott a ritka látvány, de sikerült megörökíteni.

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   Szolcsvai-búvópatak barlangja - Alsószolcsva

   2018 okt 29

   A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben található egyetlen védett barlang. A Ponor viznyelőnél felszín alá tűnt két patak vize 1214 m felszín alatti út megtétele után, 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszínre. A mellékjáratokkal együtt a barlang teljes hossza 2022 m.

   A bejárattól mintegy 350 méterre levő Csodák termében az állandó légáramlatok hatására érdekes elferdült sztalagtitok, úgynevezett anemolitok keletkeztek. A Csodák termének sajátos mikroklímája van, sokszor a levegő hőmérséklete 20 C fok fölé is emelkedik, ami a barlangokban ritka jelenség.

   Amennyiben kocsival érkezünk ide, Alsószolcsvából egysávos kocsiúton is megközelíthetjük a barlangot. Ha gyalog indulunk Alsószolcsváról, átkelünk az Aranyos felett himbálozó lengőhídon, majd a házak felé vesszük az irányt.

   Az útkereszteződésnél jobbra térünk, és a Szolcsva pataka mentén haladunk felfelé, földes erdei úton. Mintegy 4 km után impozáns sziklafal bukkan fel előttünk, elzárva a völgyet. Ennek aljában található a Szolcsvai-búvópatak barlangjának bejárata, ahol a fentebb föld alá tűnt víz ismét a felszínre jut.

   Valamikor a barlangba való bejutást létrák és hidak segítették. Az egykori gerendák maradványai ma is ott vannak a bejárat oldalában levő sziklafalon. Néhány évvel ezelőtt a barlang bejáratát hatalmas vasrácsokkal zárták el. Ezek ma megrongálva, a patak vizében hevernek.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    Függőhíd - Felsőszolcsva

    2018 okt 29

    Aznap a Mócvidéken kirándultam, reggel a Vidra vizelete nevű vízesést néztem meg. Az Aranyos mentén hazafelé tartva, Felsőszolcsva közelében, megálltam megnézni az út szintje feletti töltésen, a bokrok között rejtőzködő sínmaradványokat. Egykor itt közlekedett az Aranyos-völgyi, Torda és Abrudbánya között közlekedő, keskeny nyomtávú vonat. A folyó felett egy lerobbant, de még használatban levő függőhídra lettem figyelmes.

    Egy ilyen hídon átmenni mindig nagy élmény, a filmezés pedig egy külön öröm. A hídnak az úttal átellenben levő végében levő fán rejtélyes felirat van. Ha jól olvastam "1 JÓKU ?" Nekem nem sikerült megfejtenem. Segít valaki? Végül, úgy néz ki érdemes lesz beszereznem néhány szűrőt is a sportkamerához. Az erős fény miatt, a többnyire ellenfényben készített képeknél tükröződés jelenik meg.

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     A vidra vizelete-vízesés - Alsóvidra

     2018 okt 29

     Nemesi falu Alsóvidra községhez tartozik, Fehér megye északnyugati szélén, a Mócvidék közepén található. Jellegzetes, mócok által lakott település, néhány kis, a hegyoldalon szétszórt házból áll. Két természeti nevezetessége van, a Csigadomb és a Pisoaia-vízesés.

     A Csigadomb őslénytani természetvédelmi terület, az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű lelőhelye, közvetlenül a falut átszelő műút felett található. Az elméletileg könnyen morzsolódó homokkőben rengeteg kövület van itt. Állítólag a méretes Acteonella Gigantea csigák maradványai könnyen kimozdíthatóak a helyükről, nekem ez erővel sem sikerült.

     Az igazi látnivaló viszont a Pisoaia Vidrii elnevezésű vízesés. Románul nevezik még Pisoaia-vízesésnek is. Magyarul az Alsóvidrai-, illetve a Nemesi-vízesés elnevezések is használatosak. A román név magyarul, szabadfordításban, a poénosan hangzó A vidra vizelete-vízesés lenne.

     A vízesés 2,5 hektár területű környéke tájvédelmi természetvédelmi terület, gyakorlatilag egy paleozoikum kori kristályos mészkő sziklaküszöb. A zuhatag kb. 18 m magas és 25 m szélességben terül szét. Az idő során lerakodott, travertin mészkő-képződmények látványos formavilágot hoztak létre.

     Nekem október végén sikerült ide eljutni, a kora reggeli órákban, egy hajnali eső után. A pára még nem szállt fel, a nap még nem sütötte a zuhatagot, a fenyőfák roskadoztak az esőcseppektől. De így is különleges volt a vízesés látványa. Állítólag nyáron a legpompásabb, de télen is szép lehet, jégbefagyva.

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

      © Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.