Túraélmény videónapló

Piticot mászóút - Vársonkolyos

2018 okt 28

A nemzetközi gyermeknap alkalmából, 2018 június elsején, a vársonkolyosi Montana Land kalandparkban átadtak egy új vasalt mászóutat. Kimondottan 14 évesnél kisebb gyerekek számára építették. A Piticot via ferráta nem igazi vasalt útvonal. Gyakorlatilag zsákutca, hiszen a tetejéből, kb. 20 m magasból vissza kell ereszkedni.

A kivitelező nem értékelte hivatalosan a Piticot nehézségi fokozatát, én B-re becsülöm. Bár mászókötéllel történő biztosítással, még könnyebb és biztosabb lesz a mászás. Szerintem itt nemcsak gyerekek, hanem bizonytalanabb, félénkebb felnőttek is biztonságosan kipróbálhatják a via ferrátán történő mászás élményét.

Mászókötéllel történő biztosítás nélkül nem ajánlom ezt a mászóutat a gyerekeknek, mivel helyenként a lépcsőfokok között túl nagy a távolság. Tapasztalt via ferráta mászóknak nem érdemes itt tölteni az időt, nekik a szomszédos, élménydús Montana Land via ferrátát ajánlom.

A Cassio Montana klub tájékoztatója szerint a Piticot kizárólag a helyi idegenvezetővel járható be, fejenként 40 ron támogatás ellenében, legalább 5 gyerekből álló csoport esetén. A felszerelést ők biztosítják. Az összegyűlt támogatásokból további vasalt útvonalakat terveznek építeni a kalandpark területén.

  - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Acapulco-sarkantyú - Vársonkolyos

  2018 okt 28

  A nagyváradi Cassio Montana klub egy kalandpark létrehozását indította el, Vársonkolyoson. Ennek keretében, 2018. április 28.-án adták át a Montana Land kalandpark első, Acapulco-sarkantyú névre keresztelt via ferrátáját. A helyszínt nézve, nem számítottam egy különleges útvonalra. Meglepetésemre viszont, egy változatos és izgalmas, ráadásul poénos via ferratát találtam.

  A vasalt mászóút beszállási pontja az út mellett elhelyezett információs táblánál található. Illetve az ősztől már a kis tiroli csúszópályával is lehet kezdeni, majd folytatni a via ferráta függőleges részével. Az első sziklaél után egy sziklatorony tetejére érkezünk, majd egy izgalmas átlépés következik. Itt egy kis tábla az első kijáratot, menekülési lehetőséget jelzi.

  Egy vízszintes, keskeny és kitett párkány után megérkezünk a Róka-barlangnak nevezett üregbe. Itt két függőszék van kihelyezve, így ez a hely az útvonal legérdekesebb, poénos része. Figyelem, pihenés közben is maradjunk bebiztosítva. A függőszékek vasüzletből vásárolt ajándékkarabinerekbe vannak ráhelyezve, ami nem a legbiztonságosabb megoldás.

  Egy picit előreugró szikla után újabb függőleges szakasz következik. Egy második menekülési lehetőséggel, kijárattal találkozunk. Majd egy utolsó függőleges szakasz után kint vagyunk a szikla tetején. A visszavonulás a Mókus ösvényén történik, mely a Gradia panzióhoz vezet le. Van még egy harmadik kijárat is, a kis tiroli után, azok számára akik nem folytatják a via ferratán.

  Az Acapulco-sarkantyú via ferráta vázlata

  Az Acapulco-sarkantyú vasalt mászóút 170 m hosszú, a szintkülönbség kb. 80 m. Egész évben nyitva, mászható. Nehézsége B fokozatú. Felnőttek és 14 éven felüli gyerekek számára készült. A nehézségi fokozatot én egy picit alulértékeltnek tartom. A sziklatorony, az átlépés, és a kitett párkány miatt szerintem inkább B/C nehézségű. Bejárása kb. 30 perc alatt teljesíthető, visszavonulással és fényképezéssel együtt kb. 1 óra.

  A november elején felavatott kis tiroli csúszópálya 30 m hosszú, egy lakattal és a vassodronyra helyezett fémcsővel van lezárva. A csúszást az indulási pontból, egy dinamikus kötél segítségével fékezik. 50 ron ellenében háromszor lehet végigcsúszni rajta. Ingyenes viszont a vasalt mászóút használata esetén, amennyiben a klubtól történt a felszerelés bérlése, illetve túravezető igénylése.

  A helyszínre kihelyezett információs táblák alapján a vasalt mászóút saját felszereléssel 15 ron adomány ellenében vehető igénybe. 80 ron túravezetővel és bérelt felszereléssel. Az adományokból további vasalt útvonalakat, illetve kalandparki elemeket építenek majd. Az ősszel elkezdték a munkálatokat egy újabb vasalt útvonalon, melyen függőhíd is lesz.

  A Montana Land kalandpark tervrajza

  A támogatás ellenértékét a Cassio Montana helyszíni irodájában, hétvégén szombaton és vasárnap az Extreme Vársonkolyos és Lavinia panzióban, illetve egész héten a Gradia panzióban lehet kifizetni. Én ez utóbbi panzióban fizettem ki a 15 ron-t, amiért nyugtát állítottak ki. A helyszínt a nap 24 órájában videókamerák figyelik.

   - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

   Laura via ferráta - Vasbánya

   2018 okt 15

   Laura Románia legnehezebb via ferrátája, egyben az egyedüli E nehézségi fokozattal jelzett, extrém nehézségű vasalt mászóútja. Nem a leglátványosabb, nem a leghosszabb, nem a legkitettebb - de technikailag a legnehezebb. 2018 szeptemberében adták át. Hossza kb. 180 m, a szintkülönbség kb. 150 m.

   Majdnem végig függőleges vonalvezetésű, nincsenek rajta mesterséges fogódzkodók, lépcsőfokok. Bejárásának jellege, eltekintve a biztosításra használt fémsodronytól, nagyon közel áll a hagyományos sziklamászáshoz. Folyamatosan keresni kell a szikla felületén a lépésre, kapaszkodásra alkamas zsebeket, üregeket. De nyugodtan lehet kapaszkodni a fémsodronyba. Szükség lesz egy pihenőszárra is.

   Bejárását csak a nagyon tapasztalt via ferráta mászóknak ajánlom, illetve azoknak, akiknek van egy kis hagyományos sziklamászási ismerete is. Kitartásra és komolyabb karerőre is szükség lesz. Az útvonalból kiszállni nem lehet, menekülésre használható ösvény nincs. Bár a felszerelés életet menthet, egy esetleges esés itt komolyabb sérülésekhez vezethet, ezért nem kerülhet rá sor.

   Az útvonal végén, a sziklapárkányon, nagyon közel a kiszállási ponthoz, egy kidőlt és kiszáradt fenyőfa lóg a szakadék fölé. Csak egy vékony gyökere van beakadva, bármikor lezuhanhat, veszélyeztetve az esetleg alatta mászókat. Üzenetben jeleztem a vasalt útvonal kivitelezőjének, a White Wolf klubnak, de nem válaszoltak. Ezért mászás előtt a helyszínen is érdemes érdeklődni a helyzetről.

   A Laura via ferráta megközelíthető a Nico villa előtti parkolóból indulva, a Galbenul folyó partját követve. Pár perc után észrevehetjük az egyik fán a via ferrátákat jelző táblát. A Laura és a Sárkányok amfiteátruma vasalt mászóutak beszállási pontja egymáshoz nagyon közel, kb. 10 méterre van. Az erdőben kerülve térhetünk vissza, jelzetlen ösvényen, a Muierilor-barlang bejáratához leereszkedve.

    - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

    A medve szöktetője - Vasbánya

    2018 okt 15

    A medve szöktetője, vagy ugratója (románul Saritoarea Ursului) fantázianevű vasalt mászóutat 2018 májusában adták át Vasbányán, a Középöv vagy Középső Spirál (románul Spirala Medie) via ferrátával együtt. Mindkettő a Muierilor-barlangot rejtő sziklafal G zónájából indul.

    A sziklafal aljában elhelyezett tábla szerint, a kivitelező értékelése alapján, a Medve szöktetője C nehézségű. Bár ez átlagban véve helyes, árnyalnám egy picit. A via ferráta a sziklafal aljában egy B nehézségű, könnyű szakasszal indul. Egy kőgörgetegen történő átkelés után elérkezünk a fent említett két útvonal találkozási pontjához.

    Itt található az útvonal legnehezebb része, vagyis kulcspontja. Egy kb. 5 m magas sziklatömb függőleges oldalát kell kimászni, ahol egy kb. 8 m hosszú vassodrony segít, biztosít. Ezt a részt én nagyon nehéznek, tehát D nehézségűnek találtam. Nincs lépcsőfok, sem fogódzkodó - valószínűleg erről a helyről kapta a nevét az útvonal.

    A kulcspont után, a sziklarepedésben, egy újabb könnyű, B nehézségű szakaszon juthatunk ki a csúcsra. Itt a megunhatatlan nepáli függőhíd nyújt lehetőséget szórakozásra, a hasadékba szorított farönk pihenésre. Visszavonulás az erdőben, jelzetlen ösvényen lehetséges. Én a Nagy Hasadékban ereszkedtem le, a Muierilor-barlang bejárata alatti parkolóhoz.

     - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

     Középöv via ferráta - Vasbánya

     2018 okt 15

     2018 májusában, Vasbányán 2 új vasalt útvonalat adtak át. Mindkettő a Muierilor-barlangot rejtő sziklafal G zónájából indul, a kezdeti szakaszuk közös. A medve szöktetője, vagy ugratója (románul Saritoarea Ursului) függőlegesen visz felfelé. A Középöv vagy Középső Spirál (románul Spirala Medie) az előbbit köti össze a Nagy Spirál vasalt útvonallal.

     A sziklafal aljában elhelyezett tábla szerint, a kivitelező értékelése alapján, a Középöv D nehézségű. Véleményem szerint túl van egy picit értékelve. Bár egy végig kitett útvonal, technikailag nem állít túlzott kihívások elé. Egy viszonylag kényelmes sziklapárkányon lehet haladni, és ahol szükség volt rá, fém lépcsőfokot helyeztek el. Ezt a többnyire vízszintes vonalvezetésű útvonalat én C/D nehézségűnek értékelem.

     Bejárásához több lehetőségből választhatunk. 1. A Medve szöktetőjével közös kiindulópontból indulunk felfelé, majd letérünk jobb kéz felé, a Középövön. Ennek vége becsatlakozik a Nagy Spirálba, amelyen kijuthatunk a sziklafal csúcsára. 2. A Nagy- vagy Kis Spirál felől közelítjük meg a Középövet, majd ezen áthaladva, a Medve szöktetője felső részén kimászva érünk fel a csúcsra.

     Én mivel az új útvonalakat terveztem bejárni és filmezni, a Medve szöktetőjével közös kiindulópontból indultam, a Középövet pedig oda-vissza jártam be. Egy élmény volt :-)

      - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

      © Minden jog fenntartva. Tilos a webhelyen található szövegek, képek, videók írott engedély nélküli felhasználása vagy újraközlése. © Toate drepturile rezervate. Reproducerea, folosirea textelor, pozelor, filmelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa. © Reproduction of any text, picture or video from this website, either in printed or electronic form, without prior written permission, is prohibited.